Et glimrende år for traktorhandel
Hos Thorup Maskinhandel er indehaveren Lasse Høgh Jensen godt tilfreds med 2009. - Mit bedste år hidtil, siger brugtspecialisten.
- Det er slet ikke så galt fat med traktorsalget, 2009 har faktisk været et glimrende år!
Lasse Høgh Jensen fra Thorup Maskinhandel ved Ålestrup i Vesthimmerland er godt træt af de nedslående omtaler af traktorsalget i Danmark.
- Jeg har aldrig tidligere solgt så mange traktorer som i 2009, hvor jeg kommer tæt på at sælge 300 traktorer. Faktisk regner jeg med at sælge en del her i december måned, hvor deltidslandmænd med gode indtægter udefra, stadig kan have en interesse i at få lidt fradrag. De ønsker jo sjældent at deres bedrift skal give overskud, lyder det ærligt fra maskinhandleren.
Traktorer fra Danmark
Lasse Høgh Jensens forretning omsætter brugte traktorer i alle størrelses- og prisklasser.
- Og kun brugte, betoner han.
- 90 procent af de traktorer, jeg omsætter, har aldrig kørt andre steder end i Danmark. Det er typisk traktorer, jeg køber hos mærkeforhandlerne og videresælger med en relativ lille fortjeneste. Jeg har meget lave omkostninger, fordi jeg ikke selv har værkstedskapacitet til de større opgaver. Her benytter jeg mig af de maskinhandlere, der har medarbejdere med specialviden inden for det enkelte mærke. Desuden er der nogle selvstændige traktormontører med egen servicevogn, jeg samarbejder med, forklarer han.
Thorup Maskinhandel arbejder over hele landet og Lasse Høgh Jensen sørger selv for transport af traktorerne.
- Traktorbranchen kommer mere og mere til at ligne bilbranchen. Tager en mærkeforhandler en brugt bil ind i bytte for en ny, bliver den brugte typisk straks solgt videre til en specialist i brugtvogne, forklarer Lasse Høgh Jensen.
Hurtig omsætning
For at overleve i traktorbranchen, som ifølge Lasse Høgh Jensen ikke er nær så barsk som bilbranchen, skal der en høj omsætningshastighed til.
- Der er ingen traktorer, der når at fejre fødselsdag hos mig. Så ville det aldrig gå godt, siger han.
- Det, der plager branchen lige nu, er de brugte traktorer, der blev taget ind i bytte til for høje priser. Derfor satte jeg da også penge til de to første måneder i 2009, indtil indkøbspris og salgspriser igen kom til at passe sammen på et lavere niveau, lyder den enkle forretningsidé.
Lasse Høgh Jensen har i stort omfang opkøbt traktorer hos mærkeforhandlere, der har haft brug for at rydde op i brugtlageret.
- Den største handel, jeg har lavet, var da jeg hos en forhandler købte 28 traktorer på en gang, siger han.
Samme byttepris
For de mindste og ældste brugte traktorer har finanskrisen ikke skabt de store forandringer.
- Traktorer under 100.000 kroner holder nogenlunde de samme priser som før finanskrisen. Der, hvor det gør mest ondt, er i den lidt dyrere ende af markedet, hvor brugte traktorer i prisklassen fra 300.000 kroner og op til 500.000 kroner virkelig har fået tæsk, lyder Lasse Høgh Jensens vurdering.
Hvis man, i følge den nordjyske maskinhandler, sammenligner det beløb, en kunde skal af med, hvis han vil sælge en 10 år gammel traktor i bytte med en nyere tre år gammel traktor, er bytteprisen den samme som tidligere.
- Det skyldes som nævnt, at det er de nyere traktorer, der er faldet i pris, forklarer Lasse Høgh Jensen.
Valutafordel
Den lave kurs på engelske pund og amerikanske dollar har naturligvis øget interessen for at importere brugte traktorer fra England til Danmark.
- For min forretning betyder det ikke meget. Der kan da laves nogle gode handler i England lige nu, men jeg får som nævnt de fleste traktorer fra det danske marked. Til gengæld påvirker det prisen, at landmændene undersøger tingene på internettet og bruger prisen på en lignende traktor i England som forhandlingsudspil. På den måde påvirker det markedet, hvordan situationen er i andre lande, forklarer Lasse Høgh Jensen.
Når det gælder Sverige, hvor kursen på svenske kroner er lav lige nu, burde der også kunne hentes billige traktorer.
- Her er situationen imidlertid en anden, fordi prisniveauet altid har været højt i Sverige. Faktisk er det sådan, at trods den lave kurs på svenske kroner, køber svenskerne stadig op her i Danmark. Vi har solgt flere gummigeder til Sverige.
80 procent leasing
Når det gælder finansiering, spiller Thorup Maskinhandel ikke den store rolle.
- Folk har som regel styr på finansieringen, når jeg møder dem. For traktorer under 100.000 kroner er det sjældent et tema, jeg bliver blandet ind i. Er der tale om de dyrere og nyere traktorer, sender jeg dem videre til et leasingselskab, og jeg vil vurdere, at i den kategori, er cirka 80 procent af handlerne finansieret med leasingaftaler.
- Så er der en del, der gør brug af indkøbsforeningen, som er en ganske billig finansieringsmulighed, fortæller Lasse Høgh Jensen.
Thorup Maskinhandel har typisk 50-60 traktorer, 5-19 entreprenørmaskiner og et par lastvogne på sit brugtlager.