Frøpriser i frit fald

Et presset europæisk frømarked med faldende efterspørgsel og stigende import af billige amerikanske frø, presser DLF-Trifolium til at sænke prisen drastisk for de danske frøavlere.

Hvis de danske frøavlere synes at sæsonåret 2008/2009 har været slemt, er der dårligt nyt – 2009/2010 tegner til at blive langt værre – i hvert fald målt på både udlagt mængde og ikke mindst afregningspriser.

Adm. direktør i DLF-Trifolium, Truels Damsgaard, lagde ikke skjul på, at situationen er alvorlig, da han fremlagde de dystre fremtidsudsigter i forbindelse med gårsdagens avlermøde i Agerskov, der er blandt de første af en række avlermøder, der bliver holdt rundt om i hele landet her i december.

I dag offentliggøres årets priser, og i forbindelse med avlermødet kunne Truels Damsgaard, løfte sløret for nogle af dem, der giver en klar indikation af, hvor slemt det står til.

Eksempelvis bliver prisen for engrapgræs fra høsten 2009 nu 9,38 kr./kg mod 15,12 kr./kg året før. For rødsvingel er den tilsvarende udvikling en ny pris på 5,02 kr./kg mod 7,68 kr./kg. året før. Strandsvingel bliver næsten halveret i pris fra 8,08 kr./kg til bare 4,65 kr./kg. Alm. rajgræs går fra 24 kr./kg. til 14,42 kr./kg.

- Generelt er der tale om prisfald på i gennemsnit cirka 35 procent, sagde Truels Damsgaard, der også kunne oplyse, at den udlagte mængde frø reduceres kraftigt fra 87.000 ton til 57.000 ton. Hårdest ramt bliver hundegræs og strandsvingel, mens rajgræs slipper billigst hér.

- På onsdagens avlermøde på Bornholm fik vi kritik for at reducere i den udlagte mængde, da avlerne frygter, at det vil ramme dem. Men vi mener der skal være penge i det, sagde Truels Damsgaard, der tilføjede, at han er overbevist om at DLF´s konkurrenter vil følge samme strategi:

- De har ikke råd til andet, konstaterede han.

USA ud af Europa
En lav dollarkurs og en overproduktion af frø. Det har betydet at USA især i de seneste par år nærmest har oversvømmet det europæiske marked med billige frø, med priser for ucertificerede frø på helt ned til 2 – 3 kr./kg.

- Det er en uholdbar situation, som vi meget gerne skulle have vendt. Amerikanerne skulle gerne helt ud af det europæiske marked, lød det fra Truels Damsgaard, der dog samtidig erkendte, at de amerikanske frø er svære at konkurrere mod rent prismæssigt.

Til gengæld er håbet at bedre frøkvalitet til om ikke amerikanske – så da i hvert fald kraftigt reducerede europæiske priser, skal sikre det danske og europæiske frømarked fremover.

For 2010 forventer DLF-Trifolium at høste 170.000 ton frø mod 200.000 ton i år. Et stykke fra 2006 hvor høsten toppede med 250.000 ton.

Læs også