Rumænsk landbrugskommissær møder kritik

Britiske medier kritiserer valget af en rumæner som EU's nye landbrugskommissær på grund af landets lemfældige omgang med EU's midler og støtten fra Frankrig.

EU-kommissionens formand Jose Manuel Barroso måtte i forbindelse med udpegningen af sin nye kommission svare på flere kritiske spørgsmål i forbindelse med valget af den 40-årige rumæner, Dacian Ciolos, som ny landbrugskommissær.

Det beretter flere internationale medier.

Kritikken kommer i særdeleshed fra britisk side, da flere her mener, at Dacian Ciolos vil blive styret af især franske interesser, hvilket kan betyde, at EU's landbrugspolitik vil bevæge sig væk fra den liberalisering, som Mariann Fishcer Boel har stået for i de sidste fem år. Frankrig har hele tiden været en varm fortaler for Ciolos som ny landbrugskommissær.

Nyhedssitet EUObserver hæfter sig således ved, hvordan Frankrigs præsident Nikolas Sarkozy kalder udpegningen af Ciolos som en fransk succes, og beskriver samtidig den tidligere rumænske landbrugsminister som frankofil.

Den britiske avis The Independent finder valget af Ciolos kontroversielt netop fordi, at han er rumæner, og det er uansvarligt at sætte en sådan i spidsen for et område, der står for 40 procent af EU's budget. Rumænien er nemlig stærk kritiseret i flere rapporter for alt for meget korruption i forbindelse med forvaltningen af midlerne i EU's strukturfonde.

Prellede af
Under pressemødet i forbindelse med udpegningen af kommissionen prellede kritikken dog af på Barroso. Han fandt ifølge flere internationale kilder spørgsmålene fra de britiske journalister fornærmende over for både Ciolos og for Rumænien.

- Han er langt den mest kompetente af alle de navne, jeg fik til dette job. Hvis du ser på hans CV, er der heller ingen tvivl om det. Han har arbejdet næsten hele sit liv på dette område, sagde Barroso.

Ciolos har også selv været på banen og svare på kritikken. Han fortæller til rumænsk tv, at han vil arbejde for alle 27 EU-lande og ikke for interesserne fra enkelte lande.

Inden Ciolos bliver kommissær skal han dog, ligesom alle øvrige kommissærer, først godkendes af medlemmerne i Europaparlamentet.

Læs også