Mælk: Positive takter de næste to år frem

Mælkeprisen ser ud til at toppe inden for de næste to år - men de holder sig på et behersket niveau, vurderer markedsanalytiker.

Når Arla i dag ventes at hæve mælkeprisen, er det med solid forankring i prisstigninger på mælk verden over.

Allerede i august-september måned startede den nuværende optrend i verdensmarkedspriserne på mælkebørsen i Chicago, og de positive takter ser ikke ud til at forsvinde de næste to år frem, vurderer markedsanalytiker i Agromarkets og cheføkonom i LandboSyd, Klaus Moltesen Ravn.

- Forhåbentlig får Arla plads til at hæve mælkeprisen til et niveau, der kombineret med den lave rente burde kunne sætte en positiv udvikling i gang, som stopper de økonomiske blødninger i den danske mælkeproduktion, siger Klaus Moltesen Ravn.

Mælkeproducenterne skal dog ikke forvente skyhøje mælkepriser ligesom i efteråret og vinteren 2007-08, vurderer han.

- Mælkeprisen på verdensmarkedet kan gå en tak længere op, og så vil det formentlig være en naturlig top, inden udviklingen vender igen. Rent faktisk er der også en risiko for, at det nuværende leje i verdensmarkedspriserne ikke bliver højere, siger Klaus Moltesen Ravn.

Optrend
Nogen decideret nedgang i mælkepriserne ser markedsanalytikeren slet ikke nærme sig i de næste mange måneder.

- Tværtimod forstærkes optrenden i øjeblikket, siger Klaus Moltesen Ravn, og henviser til Agromarkets charter her på siden, der viser udviklingen i verdensmarkedspriserne i forhold til mælkecyklusserne (grøn kurve) og de seneste 12 måneders gennemsnit (rød kurve).

 

Læs også