Kartoffelprisen stiger og stiger

Det er kartoffelproducenternes egen fortjeneste, at prisen på spisekartofler går opad, lyder det fra direktør i kartoffelpakkeri.

På to måneder er prisen på spisekartofler steget med 50-75 procent.

For to måneder siden var prisen således helt nede i 60-70 kr. pr. hektokilo, men i denne uge bevæger prisen sig over 100 kroner pr. hektokilo kartofler.

Fra Dansk Kartoffelproducentforening bliver prisstigningen set som et klokkeklart signal til avlerne om, at de aktivt kan være med til at styre markedet. Prisstigningen kommer nemlig efter, at avlerne har fulgt opfordringen fra kartoffelproducentforeningen og ladet toppen af kartoflerne blive i jorden.

Direktør for kartoffelpakkeriet VK Kartofler i Vildbjerg, Brian Lauridsen, bekræfter, at en stor del af prisstigningen netop skyldes denne aktion.

- Prisen er steget, fordi avlerne har holdt igen, så det er deres fortjeneste. Og samtidig så har vores forventninger til, hvor mange kartofler, der har været derude, nok været lidt for store. Vi tror, at der er færre kartofler derude, end vi har regnet med, siger Brian Lauridsen.

Hos VK Kartofler er prisen i denne uge steget til 100 kroner pr. hektokilo. Det er en prisstigning på 15 kroner i forhold til sidste uge.

Udmærket aktion
Brian Lauridsen fortæller, at han intet har imod kartoffelproducenternes aktion med at lade en del af kartoflerne blive i jorden.

- Jeg synes, det har været godt, at de har holdt igen. En af vores opgaver er jo også at give en pris, så kartoffelavlerne kan leve af det. Og det kan de stadigvæk ikke, men det går da i den rigtige retning, siger Brian Lauridsen.

Stigning i Sverige
At der er plads til flere prisstigninger på spisekartoflerne, bekræftes også, hvis man kigger på Sverige.

Ifølge Dansk Kartoffelproducentforening får de svenske kartoffelavlere lige nu 60 svenske øre mere pr. kilo (42 danske øre) end de danske.

Læs også