- Hvorfor blev der rejst sag mod os?

TYNDT GRUNDLAG: Man prøver på at kanøfle helt almindelige svineproducenter, mener Falster-landmand, der blev frikendt for at producere for mange svin.

Den nu forhenværende svineproducent Gunnar V. Huge fra Nr. Alslev på Falster blev i maj pure frikendt for at have produceret 500 flere svin, end han måtte, i produktionsåret 2005-06.

Nu står han tilbage med en følelse af at være blevet behandlet særdeles dårligt.

- Kommunen ville ikke på noget tidspunkt tale med mig. Det var nærmest, som om vi skulle nakkes, siger Gunnar V. Huge, der også oplevede, at det var svært at få aktindsigt i sagen. Og da papirerne endelig kom, manglede der nogle, kan han nu se.

- Desuden havde kommunen og det fælleskommunale selskab Rovesta, som førte miljøtilsyn med virksomhederne, ikke styr på papirerne. Den rapport, som kommunen brugte som grundlag for at starte sagen, blev lavet i 2003. Men jeg fik ikke kendskab til, at noget var galt, før end i august 2006, siger Gunnar V. Huge.

Sagen tog sin begyndelse, da den daværende Nr. Alslev Kommune i 2006 meldte den da 62-årige svineproducent til politiet for at have produceret 500 flere slagtesvin, end han måtte.

Efterfølgende rejste politiet sigtelse mod Gunnar V. Huge med krav om, at han skulle betale en bøde på mindst 7.000 kroner og have en fortjeneste på 50.000 kroner konfiskeret.

Sigtelsen blev overrakt af landbetjenten, der pludselig kom på besøg midt under formiddagskaffen en januardag i 2007.

- Det var en chokerende oplevelse, siger Gunnar V. Huge. Han husker, at han havde svært ved at tro, at han efter 32 år som ganske almindelig svineproducent var sigtet for en forbrydelse.

Ikke overrasket over dommen
I maj måned faldt dommen, og her blev det slået fast, at kommunen strammede miljøreglerne uden Gunnar V. Huges vidende. Derfor handlede han i god tro, da han satte ekstra smågrise ind i sin stald.

Gunnar V. Huge er ikke overrasket over den klare dom. Han og advokaten, der førte sagen, Uffe Baller, har nemlig hele tiden været overbevist om, at der ingen sag var. Det samme sagde hans konsulenter.

- Havde politiet undersøgt sagen ordentligt, var den aldrig blevet rejst. Men politiet afhørte mig aldrig, siger Gunnar V. Huge, der havde sigtelsen hængende over hovedet i 2,5 år, før dommen faldt.

Gunnar V. Huge er helt på det rene med, at han som alle andre skal følge landets love.

- Men det kan undre, at jeg har skullet sigtes i en så oplagt tynd sag, når politiet generelt mangler ressourcer til at opklare langt alvorligere sager end denne, siger han, og tilføjer:

- Min advokat og jeg troede, at de havde henlagt sagen, fordi der gik så lang tid, uden at vi hørte noget.

Solgt gården videre
I dag har Gunnar V. Huge og hustruen Kirsten Huge solgt slægtsgården videre til sønnen. Den nu forhenværende svineproducent er klar til at lægge sagen bag sig.

- Jeg overvejer dog stadig, om jeg vil rejse en erstatningssag over for kommunen. Det kan ikke passe, at helt almindelige svineproducenter skal kanøfles, siger Gunnar V. Huge, der har opgjort, at de samlede udgifter til sagen beløber sig til 100.000 kroner plus produktionstab.

På grund af sagens omstændigheder blev han dog tilkendt et tilskud til advokatomkostninger på 15.000 kroner.

Læs også