Roer og GPS-styring
Skadedyr, sukkerroer og GPS styrede traktorer var på menuen, da KWS Scandinavia indbød interesserede til en udvidet markvandring hos Landbrugsselskabet I/S ved Nakskov.
Maskinfællesskaber og stordriftsfordele kan betyde, at nematoder bliver spredt mellem de forskellige marker, idet æggene flyttes ved hjælp af maskinerne.
- Men det er ikke noget problem, for KWS har flere rigtig gode roesorter, som er nematontolerante, og dermed ikke bukker under for skadedyrene, fortalte Elo West Larsen de cirka 35 fremmødte landmænd.
Landbrugsselskabet I/S
Arrangementet var henlagt til en roemark ejet af Landbrugsselskabet I/S, og driftsleder i selskabet, Lars Juul Rasmussen, kunne fortælle, at han sammen med sine tre traktorførere havde haft stor fokus på nematoder i den forgangne sæson.
- Vores prøver viste, at der var cirka dobbelt så mange nematoder i jorden end godt var, og derfor såede vi efterafgrøder i på 350 ud af de 1450 hektar vi dyrker. Dem slog vi så ned i december, og den 7. april såede vi de første roer, fortalte Lars Juul Rasmussen.
I Landbrugsselskabet gøres der brug af stordriftsfordele uden at der af den grund bliver gået på kompromis med kvaliteten.
- Vi er tre traktorførere og mig til at passe de 1450 hektar vi dyrker. Maskinerne er tilpasset mængden af jord, og faktisk har vi så meget kapacitet på maskinerne, at vi kan fungere som maskinstation også, fortalte Lars Juul Rasmussen.
GPS
Præcisionsbehovet, når man benytter GPS-styring af traktoren og redskaberne, er afhængig af, hvilken arbejdsopgave der er tale om. RTK er det mest præcise system på markedet, og har en afvigelse på plus/minus to centimeter. Dette benyttes i faste kørespor, ved placering af næringsstoffer og til radrensning.
- Der kan køre en hel hær af traktorer med GPS-styring, og alligevel vil satellitsignalet være så stærkt, at man har sikkerhed for præcision under kørslen, fortalte Preben Clausen fra GPS Steering Danmark.
Også redskaberne kan styres ved hjælp af GPS, således at man eksempelvis undgår dobbeltsprøjtning på marken, da GPS'en registrerer, hvor der allerede er sprøjtet, og lukker de sektioner af bommen af, der kører over disse områder.
- Men man skal nu alligevel huske, at systemet ikke er bedre end de oplysninger, det får, så det er vigtigt, at man bruger tid på forberedelse, sagde Torben Ravnshøj Nielsen fra Nellemann Agro A/S.
Roerne
Julietta roerne stod godt på marken, hvilket Lars Juul Rasmussen tilskrev, at de har fået godt med vand på de rigtige tidspunkter, og at Landbrugsselskabet I/S har været foran ukrudtet i år.
- Vi har allerede sprøjtet marken her tre gange i år, så lige nu står der 1-0 til os i kampen med ukrudtet. Jeg tror ikke, at marken her skal have mere, men vi skal på et senere tidspunkt pletsprøjte mod tidsler, sagde Lars Juul Rasmussen.
I marken var der etableret faste sprøjtespor, beregnet til kørsel med 36 meter bom.
- Vi benytter SF2 GPS-systemet i vores traktorer, og det er vi meget tilfredse med. Det betyder, at traktorføreren ikke skal sidde og rykke i ti forskellige håndtag under kørslen. Han skal bare holde øje med skærmen i traktoren, og så kan han flytte mere fokus til de redskaber, der køres med. Og alligevel er rækkerne stadig snorlige, sluttede Lars Juul Rasmussen.