Miljøminister i svinestalden: - Der skal skred i sagsbehandlingen

MIILJØ: En sagsbehandling, der kører optimalt, er en fordel for miljøet, slog miljøminister Troels Lund Poulsen fast, da han fredag eftermiddag lagde vejen forbi åben-stald-arrangement ved Varde.

Det er ikke hver dag, der kan vises et næsten 11.000 m2 stort nyt soanlæg til 2.100 søer frem. Det gjorde der imidlertid i fredags ved Varde, hvor den blot 23-årige svineproducent Simon Høj sammen med bygherren Gråkjær A/S holdt åben stald på det nye anlæg, der er opført efter de nye miljøkrav.

Anlægget begejstrede også miljøminister Troels Lund Poulsen, der var inviteret til at give sit foredrag om »Fremtidens landbrug og fremtidens miljø«. Og her kunne miljøministeren notere sig, at det generelt går lidt bedre med miljøgodkendelsessagerne, hvor flere afgørelser kommer igennem systemet – men at der, for nu at sige det mildt, er fortsat plads til forbedringer:

- Der skal mere skred i sagsbehandlingen, da det er en fordel for miljøet, sagde Troels Lund Poulsen, der også pointerede, at målet er at alle afgørelser skal kunne klares på højest seks måneder.

Det kommer ifølge ministeren blandt andet til at ske ved at man laver klagesystemet om, så natur og miljø lægges sammen.

Omkring 2000 besøgende lagde vejen forbi åben stald arrangementet i de nye stalde, hvor søerne i denne uge flytter ind. Her skal 2.100 søer levere 63.000 syv-kg grise pr. år. 

Et gylleseparationsanlæg laver tørstoffet til piller, der afbrændes, og varmen bruges i bygningerne og sparer Simon Høj for omkring 500 hektar ekstra jord til gyllespredning.

Læs også