Plant selv og spar tusindvis af kroner

FORÅRSARBEJDE: Foråret er tiden for at få planterne i jorden hvis man ønsker at beplante et areal med skov. Skovfoged Jesper Hartkopf er indehaver af virksomheden Plantøren nær Blåjøj ved Brande, der tilbyder et helt nyt koncept med en pakkeløsning indenfor skovrejsning.

Mellem 15.000 og 20.000 kroner ud af en samlet pris på typisk cirka 100.000 kroner. Så stor er besparelsen i et nyt koncept fra virksomheden Plantøren ved brande, hvor indehaver Jesper Hartkopf tilbyder en pakkeløsning, og hvor kunden selv sammensætter den »pakke« der er brug for.

I stedet for at tilbyde en samlet løsning med planter, rådgivning, maskiner og udførelse af selve arbejdet, kan kunden alternativt selv sammensætte den løsning, der passer ham eller hende.

- Mange der kender lidt til planter vil kunne klare en del selv, forklarer Jesper Hartkopf, der er skovfoged og selv har mange års erfaring indenfor netop skovrejsning og de muligheder det giver for både natur, jagt og skovdrift.

Og her åbner konceptet så op for at man kan købe sig til ekstra hjælp i form af eksempelvis planlægning, rådgivning og valg af planter.

- Opbygningen er vigtigt. Det er vigtigt at træerne plantes korrekt, da nogle træsorter ellers kan vokse op og kvæle andre, forklarer Jesper Hartkopf.

Han har i den forbindelse også sin egen helt klare meninger omkring den megen snak blandt fagfolk omkring hjemmehørende og ikke hjemmehørene arter i den danske natur.

- Jeg går klart ind for flere ikke hjemmehørende arter, da de gavner dyrelivet og ofte vokser bedre til og er smukkere, forklarer Jesper Hartkopf, mens han viser rundt ved et projekt ved Blåhøj, hvor der for to år siden blev beplantet et 5 hektar stort areal, hvor træer som eg og fuglekirsebær er ved at vokse op sammen med nåletræer.

Arealet er ret typisk med en andel af nåletræer på op til 25 procent af beplantningen.

- Det gør man på grund af variation. Blandede arter giver et flot syn, forklarer Jesper Hartkopf, der tilføjer at det ikke er ualmindeligt, at man skal ind og tynde ud i træerne med 5 – 7 års mellemrum efterhånden som skoven vokser op.

Læs også