Det klimaudvalg, som Faaborg-Midtfyn Kommune nedsatte sidste sommer, har netop barslet med et udkast til en vision og en handlingsplan for det fremtidige klimaarbejde i kommunen.

Udvalget peger på, at klimadebatten over de seneste år har udviklet sig fra at være en række eksperters løftede pegefingre over den globale klimaudvikling til i dag at være et af de væsentligste globale og lokale politiske emner. Kommunen vil derfor i de kommende år arbejde seriøst med den store udfordring, der drejer sig om at reducere energiforbruget og udledningen af drivhusgasser, ligesom man vil indarbejde en strategi for reduktion af kommunens negative klimapåvirkning i kommunens samlede udviklingsstrategi.

Gylle til biogas
Et af de store punkter i strategien handler om CO2-reduktion gennem vedvarende energiproduktion, og her peger klimaudvalget blandt andet på at fremme energiproduktion på bioraffinaderi på basis af gylle fra landbruget og kildesorteret husholdningsaffald, kombineret med en algefarm til fjernelse af CO2 og produktion af biodiesel til forsyning af fjernvarmeanlæg i Faaborg by.

Det er planen at etablere et moderne biogasanlæg - formentlig placeret på arealet ved den hidtidige storlosseplads ved Sandholt Lyndelse, hvorfra biogassen i en rørledning kan føres til Faaborgs kraftvarmeværk, som p.t. fyrer med naturgas.

Medlem af klimaudvalget, Birgir Norddahl, der er lektor og professor ved Institut for kemi-, Bio- og Miljøteknologi ved Syddansk Universitet (SDU), oplyser, at biogasanlægget skal anvende en blanding af gylle og husholdningsaffald, hvilket der andre steder, blandt andet i Grindsted, er gode erfaringer med.

Alger laver CO2 til biomasse
- Biogas består i hovedsagen af CO2 og metan (CH4), fortæller Birgir Norddahl. Når vi bruger gylle i biogasanlæg, fortrænger vi drivhusgassen metan. Imidlertid betyder biogassens indhold af CO2, at der kan være problemer med at føre biogassen direkte ind på naturgasnettet.

- Det projekt, klimaudvalget foreslår, omfatter derfor tilkobling af en algefarm. De rigtige alger kan omsætte biogassens CO2 til biomasse, der kan danne basis for en 2. og 3. generations produktion af biodiesel og olie. Alger kan pr. hektar producere 500 til 1000 gange mere end planter.

- Resultatet er, at biomasse bliver til energiproduktion, og der bliver ingen nettoproduktion af CO2. Vores opgave er nu at nå så langt som muligt ad den vej, påpeger Birgir Norddahl.

Store muligheder
Ud fra erfaringer andre steder i landet ser økonomien i en sådan energiproduktion særdeles fornuftig ud. Endvidere skulle der være en god chance for at få tilskud fra EU til det forskningsarbejde, der skal udvikle den planlagte algefarm. Endvidere vil biogasanlægget kunne løse en række problemer for de landbrug i en radius på ca. 25 km, som vil levere gylle til anlægget.

De forskellige projekter kan man få mere at vide om på et offentligt møde, som afholdes for alle interesserede på torsdag, den 15. januar kl. 19.00 på Nordagerskolen i Ringe. Her vil Birgir Norddahl fortælle om mulighederne i et moderne biogasanlæg. Og formanden for landboforeningen Centrovice, Niels Rasmussen, Stenstrup, vil supplere med landbrugets syn på etableringen af et biogasanlæg.