Hør hvordan du sparer op til 1.000 kroner pr. hektar
FRDK åbner igen markerne for interesserede landmænd ved fire markdage rundt i landet, hvor pløjefri dyrkning er i centrum. Fokus er på faglige oplæg, erfaringer fra værtsbedrifter og potentialet i efterafgrøder og sædskifte.

Arkivfoto
Pløjefri dyrkning vinder markant frem i Danmark. Ifølge tal fra FRDK er det pløjefri areal vokset fra 285.000 hektar i 2016 til 668.000 hektar i 2023, hvilket svarer til over 25 procent af det samlede landbrugsareal.
For at støtte udviklingen og udbrede kendskabet til dyrkningsformen inviterer Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK) nu for fjerde år i træk til arrangementet Åben Pløjefri Mark.
Deltagerne kan her møde både FRDKs faglige medarbejdere og PløjefriRådgivere, som vil dele erfaringer og anbefalinger til en vellykket overgang til pløjefri dyrkning. Der vil især være fokus på efterafgrøder og sædskifte – centrale elementer i det pløjefri system.
- Og det kan være, at man kan få aflivet nogle af de myter, der er omkring pløjefri dyrkning. Man taber for eksempel ikke udbytte, og man behøver ikke drukne i ukrudt, hvis man bærer sig rigtigt ad, siger Henrik Terp, formand for FRDK.
1.000 kr. pr. hektar
Henrik Terp fremhæver desuden, at flere store fødevarevirksomheder nu ønsker råvarer, der er dyrket regenerativt – en metode som ofte er tæt knyttet til pløjefri dyrkning.
- Der er mange ting i forbindelse med klima, miljø og natur, hvor pilen peger på pløjefri dyrkning, siger han og understreger samtidig systemets evne til at klimasikre jorden ved at forbedre modstandsdygtigheden over for både tørke og ekstreme nedbørsmængder.
Økonomisk er der også potentiale. Ifølge beregninger fra Seges kan landmænd opnå besparelser på op mod 1.000 kroner pr. hektar, afhængig af intensiteten i jordbearbejdningen.