Prøvesager om vaccinebøder

DEADLINE: De kvægejere i den første vaccinationszone, som ikke har ikke fået stukket deres dyr i tide, bliver nu politianmeldt.

De landmænd, som ikke fik vaccineret deres kvæg i tide, vil nu blive politianmeldt.

- Vi har ikke prøvet, at give bøder for det her før, derfor bliver vi nødt til at få fastlagt et niveau. Det er proceduren, forklarer Chefkonsulent i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Samtlige besætningsejere vil blive anmeldt, men det er meget muligt, at politiet blot vælger nogle enkelte sager ud, og lader dem sætte standarderne igennem en eller flere prøvesager.

1100 breve
I går sendte Fødevarestyrelsen 1100 breve ud, men tallet er ikke helt retvisende. Der er nemlig en del af de »besætninger«, det drejer sig om, som ikke indeholder nogen dyr. Det kan for eksempel skyldes, at dyrene er blevet slagtet, og landmanden har glemt at melde sig fra.

- De resterende besætningsejere vil modtage et tilsynsbrev, der betyder, at ejerne ikke må sælge dyr til levebrug, men kun til slagtning, siger Stig Mellergaard.

- Der er nogen, som ikke har kunnet vaccinere alle deres dyr, for eksempel fordi de ikke har kunnet fange dem alle sammen. Det er ikke dem, vi går efter. Jeg tror, der er nogle kvægejere, der bevidst har kalkuleret med ikke at vaccinere, og det er dem, vi vil have fat i, siger Stig Mellergaard.

Små og store besætninger
Han siger også, at det drejer sig om et bredt spektrum af ejere, der breder sig over alle besætningsstørrelser.

Magnus Højris, konsulent i Dansk Kvæg, mener dog, at det hovedsageligt drejer sig om små besætninger med to – tre dyr i hver.

Men snart begynder de første politianmeldelser at dumpe ind af brevsprækkerne rundt omkring i landet.

Ifølge Stig Mellergaard blev listerne over de relevante besætningsejere sendt ud til regionerne i fredags, og de vil så gå i gang i de kommende dage, oplyser han. Det er stadig muligt for fåre- og gedeejere at nå skæringsdatoen 30. september, da deres dyr kun skal vaccineres en gang.

Læs også