Randzoner gavner biernes bestøvning

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Varroamider og virus koster bier, mens sol, varme og gode trækkilder uden for raps- og hvidkløversæsonen giver honning.

Akut paralyse virus er blevet fundet 11 gange i år. Det er en af årsagerne til bitabet i Danmark, og det er værd at tænke i at styrke biernes bestøvning.

- Vi har konstateret en markant øget forekomst af akut paralyse virus siden 2007. Der er ikke tvivl om, at det er en væsentlig årsag til bitabet, siger Per Kryger, som er seniorforsker ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Forskningscenter Flakkebjerg.

- Der kan også være andre faktorer. Vi finder også »Kashmir bivirus« og »deform vingevirus«, der ses hos voksne bier, fortsætter han.

Der har tidligere været døde bier i Europa, det var for eksempel også tilfældet i 2005.

- Bestande af insekter går op og ned, men dette er en ny type bidød. Det begyndte i USA i 2007 og fik navnet CCD (Colony Collapse Disorder), fordi bistaderne pludselig er forladte, og der kun findes enkelte døde bier tilbage, siger Per Kryger.

En anden brik, der har betydning for bidøden, er varroamiden, der kom til Danmark i 1984.

- Det spiller en stor rolle, at der er alt for mange varroamider hos bierne. Der er et samspil mellem mide og virus, fordi varroamiden er en effektiv vektor for virus. Men jeg tror biavlerne gør deres bedste. Det er svært at have styr på varroamiderne, og det er lidt en kunst at holde liv i bier, når der er varroamider, siger seniorforskeren, der beskæftiger sig med bier på fuld tid.

- Hvis klimaet fortsat ændres i retning af højere vintertemperaturer, skal der arbejdes på nogle bedre bekæmpelsesstrategier, tilføjer han.

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug torsdag 19. juni.

Læs også