Nyt dansk slagteri ved Holstebro

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Moesgaard Meat A/S vil slagte 100.000 søer om året, og konsekvent lægge noteringen 20 øre højere end Danish Crowns.

De to vestjyske svineproducenter Hans og Niels Jørgen Haahr Pedersen besluttede sig sammen med en tredje bror, Henning Haahr Pedersen, sidste sommer for at etablere deres eget soslagteri. To uger senere havde de opnået kontakt, med hvad der dengang hed Naur Slagtehus i Naur vest for Holstebro.

Mandag formiddag kunne fødevareminister Eva Kjer Hansen så klippe snoren til et nyt, topmoderne slagteri på stedet og erklære, at dansk konkurrenceevne kan blive styrket af virksomhedens kortere transporttid og humane måde at slagte på.

Den tidligere ejer af slagteriet, Morten Hestbæk, er indsat som administrerende direktør, mens Niels Jørgen, Hans og Henning Haahr Pedersen sidder alle i bestyrelsen - med sidstnævnte som formand. Tilsammen ejer de tre brødre over 50 procent af det nye aktieselskab.

Samtidig har slagteriet skiftet navn til Moesgaard Meat A/S, og med renoveringen og udbygningen opnået en kapacitet på 100.000 søer om året.

Niels Jørgen og Hans Haahr Pedersen, der til daglig driver to svineproduktioner på tilsammen 2500 søer i Ølstrup, tog beslutningen fordi - som Niels Jørgen Haahr Pedersen siger:

- Der er så meget bøvl med at transportere levende søer hele vejen til Tyskland, og hvis en so fejler det mindste, bliver hun skudt og smidt i en Daka-tønde. Der er ingen barmhjertighed. Desuden har regeringen jo buldret med trommer om et forbud mod levende transport.

Det problem bliver løst med det nye slagteri. Her bliver søerne ledt ind i en elevator, kørt fem meter under jorden og bedøvet med CO2. Mens de stadig er bevidstløse, bliver de slagtet.

- Det er den mest humane måde at slagte på, fortæller Niels Jørgen Pedersen.

Søerne bliver kun halveret i Naur. Herefter bliver de kølet ned og eksporteret til Tyskland af brødrenes eget vognmandsfirma.

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug onsdag 7. maj.

Læs også