Bluetongue kommer igen

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Forskere ved Veterinærinstituttet vil forsøge at kortlægge smittetrykket med bluetongue i Danmark.

AF ANNE WOLFENBERG

Bluetongue er ikke konstateret herhjemme endnu i år, men hos Veterinærinstituttet er der angiveligt forventning om, at sygdommen nok skal komme igen: »Mens vi venter på bluetongue« er nemlig overskriften på en artikel i Dansk Veterinærtidsskrift, hvor epidemiologi Rene Bødker, Veterinærinstituttet, fortæller om et nyt dansk forskningsprojekt, der har til formål at kortlægge smittetrykket med bluetongue i Danmark.

Forskeren bemærker indledningsvis, at udbruddene af bluetongue i Europa ret hurtigt har udviklet sig til en af de største epidemier blandt husdyr i Europa i moderne tid. Derfor vil forskere ved DTU, Veterinærinstituttet, nu kortlægge det danske smittetryk.

Smittetrykket definerer forskerne som antal nye smitsomme bid fra mitter pr. ko eller får, og det vil blandt andet blive bestemt ud fra antallet af mitter, som er de insekter, der kan indeholde bluetongue-virus. Derfor vil antallet af mitter i flere hundrede danske besætninger bliver mål i løbet af sommeren.

Andre vigtige informationer, som forskerne skal have indsamlet, er antallet af mitter, samt hvor lang tid det tager for virus at udvikle sig i mitterne ved forskellige temperaturer.

Også fordelingen af jordtyper og vådområder i Danmark vil være vigtig information for forskerne.

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug tirsdag 11. marts

Læs også