Skue fra dengang farfar var ung

Herning var første gang vært for Ungskuet i 1907 – forløberen for Landskuet. 100-året markeres på årets skue i Herning blandt andet med historisk dyrskue-udstilling og entrépriser fra dengang.

I tre strålende solskinsdage i sommeren 1907 havde Herning debut som værtsby for Ungskuet, der er forløberen for Landsskuet. Det blev det største og bedste ungskue, som Foreningen af jyske Landboforeninger havde holdt siden starten i 1892. Dyreudstillingen slog alle rekorder med 2400 dyr.

100-året for debuten markeres på årets Landsskue i Herning blandt andet med en historisk dyrskue-udstilling og entrépriser fra dengang. Gæsterne kan således her på årets åbningsdag den 5. juli i godt tre timer komme ind for en krone – som var taksten i 1907.

Og det trækker folk til.

- På halvanden time er der kommet 800 gæster ind til en krone stykket, fortæller Arne Arnsen, som sammen med Kjeld Vinther Kristensen og Jørgen Plaugborg tager mod mønterne og hjælper folk igennem de originale tælleapparater.

- Det er længe siden, vi har set så mange tilfredse mennesker, griner de tre, der har en fortid på Landbrugscentret. De fortæller, at det største problem har været, når folk kommer med en 500 kroners seddel.

Taksten fra dengang farfar var ung, trak folk til, som ellers ikke ville have kigget forbi. Blandt andet Vibeke Markussen, som gæstede Landsskuet med seks forventningsfulde børn.

- Jeg er godt klar over den lave takst og det er også derfor, vi er her. Når vi er syv i alt, der skal ind, bliver det ellers ret dyrt, fortæller hun.

Taksten for voksne er 80 kroner og for børn over syv koster det 40 kroner.

Andre var dog ikke klar over »1907-overraskelsen«.

- Er det rigtigt udbryder flere og store smil viser sig, når de får forklaringen på den lave takst.

Årets skue rummer også en historisk udstilling, hvor man blandt andet kan opleve en tidstypisk dyrskue-præsentation af gamle kvægracer samt en udstilling af de mange forskellige afgrøder, som danske landmænd har dyrket gennem de 100 år. Desuden er der mulighed for at komme på guidede rundvisninger af senior-konsulenter, der vil beskrive udviklingen fra dengang til nu.

Ved lukketid torsdag afviklede arrangøren af Landsskuets hesteshows, Jørgen Konge fra De Kongelige Stalde, desuden et historisk show i Store Ring, der viste billeder på landbrugets udvikling gennem de seneste 100 år. Den historiske udstilling laves i samarbejde med seniorlandmændene, der som altid viser en lang række effekter fra tidligere tiders landbrug. I år blandt andet en hestetrukken siderive, en af landets første tipvogne samt kønsvisende kyllinger.

Læs også