Gradueret mælkepris til debat

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Arlas bestyrelse vil på de kommende kredsmøder have loddet stemningen for en gradueret mælkepris. Et udvalg præsenterer et oplæg på bestyrelsesmødet i december.

Et udvalg bestående af fire bestyrelsesmedlemmer og tre ansatte hos Arla arbejder i øjeblikket på et oplæg til, hvordan en gradueret mælkepris kan sluges af alle andelshaverne. Hvis ikke idéen bliver fuldstændigt gravet i jorden under de kommende kredsmøder, vil et færdigt oplæg blive lagt frem for bestyrelsen i december.

- Det er ikke et decideret punkt på de kommende kredsmøder, men mon ikke det giver anledning til debat, forudser Steen Nørgaard Madsen, der er bestyrelsesmedlem i Arla.

Arla har ifølge Steen Nørgaard Madsen valgt at afsløre udvalgsarbejdet for at udvise ærlighed og for at få sat gang i debatten.

- Der er flere store leverandører, der har foreslået en gradueret pris, og når vores medlemmer rejser en sag, synes vi, det er berettiget at drøfte den. Så kan vi få afgjort, om det skal indføres, eller vi kan lægge debatten død de næste år, siger Steen Nørgaard Madsen og afviser, at leverandørerne har lagt pres på bestyrelsen.

Ifølge Jyllands-Posten skulle ellers »flere store leverandører« overveje et mejeriskift, hvis ikke der bliver indført bonus til de største. En bonus, de vil have, fordi Arla sparer penge, når tankbilen kan fyldes ved færre besøg.

- Det er ikke fordi, vi er bange for at miste leverandører. Hvis medlemmer rejser et spørgsmål, er det relevant at drøfte. Men jeg kan ikke afvise, at det kunne blive en af konsekvenserne. Det er ikke svært, og vi har set et eksempel på det i Sverige, fortæller Steen Nørgaard Madsen med henvisning til en skånsk bedrift, der den 1. januar ifølge Jyllands-Posten forlader Arla efter 45 år for at tjene en bonus på syv svenske øre pr. liter plus en generel højere afregning.

Udvalget er ikke færdig med at drøfte oplægget, men Steen Nørgaard Madsen siger, at det sandsynligvis bliver landmænd, der producerer over gennemsnittet, som kan få del i bonussen. Og så arbejdes der på at dele systemet op i en svensk og en dansk udgave, da der er stor forskel på gennemsnittet i de to lande.

Læs også