Schmidt vil se på bødestørrelser

(EFFEKTIVT LANDBRUG) OVERPRODUKTION: Hans Christian Schmidt lovede på Dansk Landbrugs delegeretmøde at se på de bødekrav, politiet i Tønder har udstedt i forbindelse med overproduktion.

En sønderjysk landmand er blevet præsenteret for et bødekrav på 55.000 kroner og efterfølgende konfiskation af 220.000 kroner udmålt efter dækningsbidraget fra 16 årskøer eller 19,3 dyreenheder. Det fik behørig omtale på Dansk Landbrugs delegeretmøde i Herning i går.

Det samme blev de 16 øvrige bøder, der er på vej ud til landmænd med overproduktion, og som Tønder Politi nu sender i retten.

- Er det rimeligt, og står bøderne i forhold til de skader, overproduktionen har forvoldt? Er der ikke behov for at få proportionalitet i tingene, spurgte Henrik Frandsen fra Sønderjylland og fik sin formand Peter Gæmelkes fulde støtte i det spørgsmål.

Begge fremførte for fødevareminister Hans Christian Schmidt, at der hverken er tale om skader på miljøet eller dyrene i forbindelse med overproduktionen. Gødningsreglerne er overholdt på arealerne, og der er heller ikke sket overtrædelser af regler omkring dyrevelfærd i forbindelse med de manglende tilladelser, hvorfor det alene drejer sig om formelle fejl, sagde Henrik Frandsen og Peter Gæmelke.

Dansk Landbrug har dog ikke protesteret væsentligt i forhold til politiske krav om skærpede bøder i den nye lov om miljøgodkendelse af husdyrbruget, som Effektivt Landbrug omtalte i gårsdagens avis. Hans Christian Schmidt lovede dog at se på bødestørrelserne.

- Jeg er helt enig i, at der skal være proportionalitet i bødestørrelser. Derfor vil jeg ikke sige andet end, at vi nu vil se på sagerne, lovede Hans Christian Schmidt i fuld offentlighed de delegerede.

Læs også