(LANDBRUG FYN) Formanden for Danmarks Fjerkræavlerforenings Odense-kreds opfordrer alle hobbyavlere til at blive registreret hos fødevareregionen.
- Vi havde nok regnet med, at påbudet om at holde høns og andet fjerkræ inde snart ville blive ophævet. Men nu er vi i hvert fald sat en måned tilbage, og formentlig vil der gå lang tid, inden restriktionerne bliver ophævet. I den forbindelse vil jeg opfordre alle til at holde deres høns inde - selv om det ikke er dyrevelfærd.
Det siger formanden for Odense-kredsen i Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl, Arne Nielsen, Gummerup, til Landbrug FYN, efter at der i torsdags blev konstateret fugleinfluenza af den farlige type H5N1 i en fjerkræbesætning hos en hobbyavler i Hundslev ved Kerteminde.
Arne Nielsen understreger, at ejeren af den influenzaramte besætning ikke er medlem af Danmarks Fjerkræavlerforening, men han opfordrer alle, der har selv nok så lille en besætning af høns eller andet fjerkræ, til at sørge for at få dyrene registreret hos den lokale fødevareregion, især hvis man bor inden for de etablerede beskyttelses- og overvågningszoner, hvor man har pligt til det. Og så i øvrigt rette sig efter de forskellige regler og påbud fra myndighederne.
- Vi som racefjerkræopdrættere er nok mere tilbøjelige end hobbyavlere til at overholde regler og påbud. Vi er interesseret i at bevare generne af de racerene dyr, som ofte er af gamle racer, som der ikke findes ret mange eksemplarer af i landet, fastslår Arne Nielsen. Hobbyavlerne værdsætter vel ikke racerne så højt som vi andre. Hvis hønsene bliver sat ud eller dør, køber de bare nogle andre.
Ud over at holde dyrene inde har Arne Nielsen også et par andre opfordringer til alle fjerkræavlere. Dels at man lader være med at besøge hinandens hønsegårde og dels, at man lader være med at lægge flere kyllinger til, end man selv skal bruge til avl, idet det kan være svært at komme af med de overskydende kyllinger
I øvrigt har de fynske fjerkræavlere aflyst alle udstillinger i år. Og på Det Fynske Dyrskue vil fjerkræavlen kun være repræsenteret med en PR-stand - men ingen dyr.
Arne Nielsen oplyser, at der på Fyn er ca. 250 registrerede medlemmer af Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl - nogenlunde ligeligt fordelt på henholdsvis Odense- og Svendborg-kredsen. Hvor mange hobbyavlere der er, ved han ikke.
Inden fundet af fugleinfluenza i den østfynske besætning havde udbruddet af fugleinfluenza i Asien allerede kostet den danske fjerkræsektor over 120 millioner kroner. Nu er eksporten til lande uden for EU på ca. 300 millioner kroner årligt alvorligt i fare. 12 lande har allerede besluttet at lukke for import af fjerkræ fra Danmark. Af dem tegnede alene Sydkorea sig sidste år for en import for 186 millioner kroner.
Formanden for Det Danske Fjerkræraad, Jens Peter Rønholt, udtaler, at fundet af fugleinfluenza i en besætning på Fyn er en katastrofe for den danske fjerkræsektor.
- Det her kan komme til at koste sektoren et enormt millionbeløb, og mange arbejdspladser er i fare. Og det bliver ikke mindre alvorligt af, at vi må forvente, at virkningerne bliver langvarige. Det er meget ulykkeligt, både for fjerkræproducenterne, for de ansatte og for virksomhederne, siger Jens Peter Rønholt, der understreger, at der fortsat ikke er grund til at frygte for fødevaresikkerheden. Man kan fortsat spise fjerkræ uden bekymring, understreger han.
TEKST: ANDERS KURT SIMONSEN