Fynsk fugleinfluenza rammer alt dansk fjerkræ

(EFFEKTIVT LANDBRUG) - Jeg finder det utrolig usolidarisk, at disse hobbyavlere, uden selv at løbe nogen særlig stor økonomisk risiko, tillader sig at påføre hele fjerkræbranchen denne enorme risiko, siger indigneret fjerkræ-formand.

Ikke bare en lille ejendom i en skov syd for Kerteminde for enden af en blind vej blev tidlig torsdag morgen spærret af politiet.

Ifølge forbrugerminister Lars Barfoed (K) bliver der nu også spærret for den danske fjerkræeksport til en række lande uden for EU, efter fundet af den farlige H5-variant i to perlehøns og en påfugl i en hobbybesætning, hvor de omkring 50 dyr omgående blev aflivet klokken fem torsdag af personale fra Beredskabsstyrelsen.

Ifølge den dybt berørte ejer af hobbybesætningen er alle regler overholdt. Det modsiges dog af Familie- og Forbrugerministeriet: Fuglene blev ikke holdt under tag.

- Jeg finder det utrolig usolidarisk, at disse hobbyavlere, uden selv at løbe nogen særlig stor økonomisk risiko, tillader sig at påføre hele fjerkræbranchen denne enorme risiko, siger Jens Peter Rønholt, formand for Det Danske Fjerkræraad, til Effektivt Landbrug med indignation i stemmen.

Han undrer sig samtidig over ministerens omgående udmelding om, at store dele af eksporten ud af EU nu er i fare.

- Man kunne da håbe, at ministeren havde sagt, at han håbede, at dette fund ikke ville få de store konsekvenser for eksporten. Jeg ved ikke, hvad han bygger den udmelding på, siger fjerkræ-formanden.

Men får fundet ved Hundslev på Nordfyn konsekvenser for eksporten, går fjerkræbranchen særdeles hårde tider i møde, selv om eksporten ud af EU de senere år er mindsket.

- Vi kan ikke tåle mere. Vi har nået smertegrænsen i og med, at markedet i hele Europa af trykket af de tidligere fund af fugleinfluenza, siger Jens Peter Rønholt.

Han er til gengæld ikke umiddelbart bange for de danske forbrugeres reaktion:

- De har gudskelov indtil nu været nøgterne og lyttet til myndighedernes objektive information om fugleinfluenzaen, konstaterer han.

Foreløbig er al handel og transport med fjerkræ indstillet på Fyn.

Læs også