Kyllingelagre vokser

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Danpos lagre af kyllingekød vokser voldsomt, fordi eksporten til Mellemøsten er gået helt i stå og fjerkræmarkedet presses af fugleinfluenzaen.

Kyllingeslagteriet Danpo er klemt fra flere sider. Fugleinfluenza og Muhammed-tegninger har fået virksomhedens lagre til at vokse, og det sætter prisen på kyllingekød under pres. En større produktionsomlægning kan være på vej.

- Vores lagre stiger, men vi er ikke ved drukne endnu. Vi går og venter og håber på, at der atter bliver åbnet for os på de mellemøstlige markeder, siger Danpos administrerende direktør, Ernst F. Mittag.

Danpo sælger årligt for et større tocifret millionbeløb i Mellemøsten - fortrinsvis hele kyllinger, hvor prædikatet »Danish Chicken« hidtil har været et kvalitetsstempel. Sådan er det som bekendt ikke længere. Det kan føre til en omlægning af produktionen i Danpo i nær fremtid.

- To-tre uger til med uændret situation, så vil vi skulle ændre væsentligt på produktionen. Men vi har ikke planer på nuværende tidspunkt om at reducere mandskabet. Vi forsøger at omdirigere produktionen til andre markeder i Europa, men også her er det svært, siger Ernst F. Mittag.

For oven i Muhammed-krisen er frygten for fugleinfluenza nemlig blusset op. Det får nu især sydeuropæiske forbrugere til at fravælge fjerkræ, og det presser fjerkræmarkedet yderligere, konstaterer slagteridirektøren.

- Det er ikke nogen let situation, siger han.

Trods afsætningsproblemer på både sydeuropæiske og mellemøstlige markeder skal danskerne ikke vente prisfald på kyllingekødet i de danske frostdiske i et forsøg på at sætte ekstra gang i den hjemlige efterspørgsel.

- De er billige nok i forvejen, så det har vi ikke nogen planer om, siger Danpo-direktøren.

Mellemøsten aftog i 2004 i alt 12 procent af den danske fjerkræeksport, der samlet var på 147.000 ton.

Læs også