Foreslår boykot af halmleverancer til E2

(Effektivt Landbrug) NUL STIGNING PÅ HALMENERGI: Halmleverandør mener, at energiselskab sår splid mellem leverandørerne ved at opsige kontrakter og genforhandle enkeltvis.

At 86 landmænd mødte frem til et møde om halmleverancer til energiselskabet E2 torsdag i sidste uge tager halmleverandør Vagn Larsen fra Kellernæs på Lolland som udtryk for utilfredshed.

- Vi var ganske vist kun to leverandører, der gav vores mening til kende under mødet i Borup. Men der plejer altså kun at komme en tredjedel til lignende møder, siger den lollandske halmleverandør.

- Så kan de jo ringe til mig og give deres mening til kende, siger Vagn Larsen, der godt forstår at mange forholder sig tavse under møderne, hvor E2 er til stede.

- Energiselskabet sår splid mellem os ved at opsige og genforhandle kontrakter enkeltvis. Og har man først investeret mange penge i halmhåndtering, er man næsten tvunget til at rette sig efter dem, siger Vagn Larsen.

Helt konkret foreslår Vagn Larsen, at man pr. 31. januar stopper med at transportere halm ind til E2’s varmeværker.

- Så ville der gå to dage, før lagrene var tømte, og man blev nødsaget til at lukke op for at fyre med olie. Gerne et par dage med en god kold vind, så varmeværkerne var nødsaget til at sikre forbrugerne varme i rørene.

- Netop nu, hvor olieprisen er steget betydeligt, og hvor man desuden ville være tvunget til indkøb af CO2-kvoter, kunne det hurtigt få en effekt, lyder Vagn Larsens strategi for at hjælpe halmleverandørerne.

En anden landmand fra Korsøregnen havde et knapt så rabiat forslag på halmmødet. Han foreslog, at landmændene, hver gang de fik deres halmkontrakt opsagt og dermed genforhandlet, halverede den mængde halm, man kan levere.

Vagn Larsen mener, når han studerer tilbuddene fra halmværkerne, at halmkøberne undslår sig at følge nogen form for pristalsregulering.

- Vi får tilbudt for eksempel 1,57 procent i prisstigning, som så igen bliver ædt op af et aftalt fradrag for effektivitetsudvikling. Det betyder, at vi halmleverandører ikke har fået pristalsreguleret vores leverancer de seneste tre år.

- For os hernede på Lolland gør det jo særligt ondt at se ejendomsmæglerne i Sakskøbing annoncere boliger med særlig lave varmeudgifter. Det har vi været med til at betale med vores blåøjede leverancer af billigt halm, fastslår Vagn Larsen.

Læs også