SKAT vil se raps-regnskabet

(LANDBRUG SYD) Skattecenter Haderslev vil nu aflægge et kontrolbesøg hos en landmand, som stod frem i Landbrug Syd og berettede om sin rapsoliedrevne bil.

Selvom der på køkkenbordet ligger et brev fra SKAT i Haderslev, hvor de sætter dato på deres snarlige besøg på gården, tager Laurids Nørgaard fra Raade den med stoisk ro.

- For jeg forventede på en måde, at de ville give lyd fra sig, efter al den omtale min rapsbil har fået, siger Laurids Nørgaard, der for et par uge siden i Landbrug Syd fortalte om sin bil, der siden maj har kørt på rapsolie.

Olien presser Laurids Nørgaard selv i laden, og han har ikke tænkt sig at betale brændstofafgift af den. Tværtimod fortsætter han med sin civile ulydighed, som han kalder det:

- For jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal betale to til tre kroner af noget, jeg dyrker på egen mark og bagefter bøvler med at presse olie ud af. Det kan jeg virkelig ikke.

Den oprørske landmand regner med, at mange andre landmænd nu vil gøre som han – presse olie og lade være med at betale afgift:

- Kun sådan kan vi ændre på den nuværende lovgivning. De mange, mange henvendelser siger mig også, at sådan vil det gå. Jeg har lige for en time siden igen haft besøg af en, der ville se, hvordan man laver rapsolie.

Rapsolien kan bruges i såvel bilen som til opvarmning, og hvis rapsolien bliver benyttet som fyringsolie, så skal man ikke betale afgift.

- Derfor kan SKAT heller ikke gøre noget, så længe folk ikke direkte står her i min gårdsplads og fylder olien på bilen. De store olieselskaber holder jo heller ikke øje med, hvad folk gør, når de er kørt, siger Laurids Nørgaard, der vil have kaffen klar, når han får besøg sidst på måneden.

TEKST OG FOTO: LOUIS ANDREAS MICHAELSEN

Læs også