Nye dræn i en fart

(Effektivt Landbrug) FOR: I Nordjylland lægger firmaet Nordkær Dræn slanger i jorden med en hastighed af fem kilometer i timen. Rundt regnet en hektar i timen, bliver det til.

Den store hollandske dræningsmaskine, Klaus Aage Bengtson i Gandrup og en kollega fik kig på i Holland for et par år siden, har bevist sin effektivitet og er klar til at rykke ud.

Med det særlige V-skær løftes jorden i den afmålte dybde, hvor drænslangen placeres i bunden af det V-formede snit, hvorefter jorden lægger sig på plads ovenpå i samme struktur. Første år fik maskinen lagt 130 kilometer drænslanger i nordjyske marker og det bliver betydeligt mere i år.

- I foråret lagde vi 62 kilometer drænledninger og vi har foreløbigt 100 kilometer i ordrebogen her i efteråret, så vi kommer bestemt noget højere op i år, fortæller Klaus Aage Bengtson.

De seneste par dage har maskinen kørt hos Knud Hvelplund ved Thisted.

- I den ene mark valgte jeg at køre med 20 meters afstand som i de gamle dræn. Den anden mark, hvor vi for øvrigt også ændrer drænenes retning, kører vi med mindre afstand mellem slangerne. Det er lidt en fornemmelse af jordtypen her, der har fået mig til at vurdere sådan, siger Knud Hvelplund om arealerne ved det inddæmmede område ved Lønnerup Fjord.

På den flade mark lægges de nye drænledninger med udløb direkte ud i en afvandingskanal. Dybden ved udløbet i kanalen er cirka 1,7 meter under markens normale niveau. Faldet på en promille styres med laserudstyr fra dræningsmaskinen.

Læs også