Solbær savner bæredygtighed

(LANDBRUG FYN) Avlerne opnår i år kun en tredjedel af produktionsprisen. Det er dermed andet år med bundpriser for solbær.

For andet år i træk må de danske solbæravlere tage til takke med afregningspriser, som ligger langt under, hvad det koster at producere bærrene.

- Produktionsprisen herhjemme ligger på omkring tre kroner kiloet. Basisprisen var sidste år 90 øre pr. kg, og i år opnås der for solbær til saftproduktion en nettopris på 1,05 kroner pr. kg og lidt højere for bær til frysning.

De dystre tal kommer fra Niels Erik Østergaard, Fyns Bærdyrkerforening i Ullerslev, hvis medlemmer landet over står for omkring en tredjedel af den danske solbærproduktion.

Han oplyser, at basisprisen for ribs til saft i år ligger på 1,40 kroner, mens det til gengæld prismæssigt ser noget bedre ud i kirsebærrene, som nu står for at skulle høstes.

- I solbær har der været en stor avl, men som sagt meget lave priser. Lige omvendt er det i kirsebærrene, hvor det igen i år har knebet med bærsætningen i plantagerne. Til gengæld betyder den mindre produktion herhjemme og i Østeuropa en udsigt til noget højere priser.

- Der meldes om en 40 procent mindre avl i store kirsebærlande som Polen, Ungarn og Serbien på grund af frostskader, og det betyder en hel del for prisniveauet, påpeger Niels Erik Østergaard.

Den nye EU-landbrugsreform, der ikke levner tilskud til stenfrugt, betyder sammen med de uforklarlige problemer med færre bær i plantagerne med sorten Stevnsbær, at kirsebærproduktionen i Danmark er faldet.

TEKST: ERIK HANSEN

Læs også