Høsten i Sydeuropa er hårdt ramt af sommerens tørke i regionen. På EU-Kommissionens hjemmeside kan man således læse, at tørken i Portugal og i Central- og Sydspanien har været den værste nogen sinde.

I Portugal mangler man op til 340 millimeter regn for at nå normale nedbørsmængder – i Spanien er man de mest udsatte steder 220 millimeter bagud.

Knap så slemt står det til i Frankrig, hvor det kun er i middelhavsregionen, at tørken er den værste nogen sinde. Her mangler man 170 millimeter regn i forhold til normalen - i resten af landet er tørken den næst værste nogen sinde – kun i 1976 var der endnu mere tørt. Samlet set mangler man i Frankrig 100 millimeter regn for at komme op på gennemsnittet.

Italienerne og belgierne kan også se på en tørkeramt høst, men her har man oplevet både tre, fire og fem tørkesæsoner, som var værre. Lombardiet i Italien har dog kun oplevet en sæson, der trak endnu flere tørketænder ud – nemlig 1976.

Grækenland har stort set fået nedbørsmængder tæt på det normale, dog mangler Thessalia-regionen 140 millimeter regn for at ramme gennemsnittet, og dermed er denne sommer den tredje mest tørre i regionens nedbørshistorie.

Stort dyk i høstudbytte

Den voldsomme tørke får naturligvis store konsekvenser for høstudbyttet i de berørte lande. Således forventer Kommissionen, at mængden af høstet durumhvede vil gå ned med 24,3 procent.

Overordnet set forventer man, at alle typer af hvede vil dykke med 5,8 procent i forhold til 2004. Dog er der store nationale forskelle bag dette tal. I Portugal og Spanien regner Kommissionen med, at hvedeudbyttet falder med 50 procent, hvorimod franskmændene slipper med en nedgang på beskedne 1,2 procent.

Når det gælder byg, forventer man et samlet fald på 10 procent i forhold til 2004. Igen er Spanien og Portugal hårdest ramt med udbyttenedgang på henholdsvis 42 og 55 procent. Men også Grækenland er godt med, idet udbyttet fra byghøsten her forventes at dykke med 17 procent.

Centraleuropæiske lande som Ungarn og Slovakiet havde en kanonhøst sidste år, men i år forventes de at få et mere normalt høstudbytte – hvilket betyder, at for eksempel de to nævnte lande kan se frem til et fald i udbyttet på 21 procent i forhold til sidste år.