De ansatte på Arla Foods’ centralværksted i Sønderjylland lufter nu deres skepsis efter divisionsdirektør Henning Lorentzen har besøgt virksomheden i Brændstrup for første gang – for at byde interesserede købere velkommen. Arla Foods har ikke villet oplyse, hvilken pris der er forlangt, men det vurderes, at kravet er på mindst 25 millioner kroner.

- Centralværkstedet er ikke sat til salg, men når der melder sig seriøse købere, så giver vi dem da gerne en rundvisning, siger pressechef Louis Illum Honoré, Arla Foods.

Arla Foods har orienteret medarbejderne om, at et salg kun er en af fire muligheder, der også omfatter driftsstandsning, fortsat drift som hidtil eller udbygning. Direktionens undersøgelser og anbefalingen til bestyrelsen skal efter planen være klar i efteråret.

I modsætning til for eksempel Danish Crowns lukninger af slagterier, er de ansatte på Arlas centralværksted ikke specielt bekymrede for deres fremtid. Langt de fleste medarbejdere besidder know-how omkring mejeriteknik og arbejde i rustfrit stål.

- Jeg tror ikke på at arbejdspladserne er i fare. Huset med dets maskiner er højst en tre-fem millioner kroner værd. Køberen betaler selvfølgelig noget for kundelisten, men det meste af prisen bliver værdien af vores know-how, siger en medarbejder, som Effektivt Landbrug har talt med mod løfte om anonymitet.

Fremvisningen har dog bestyrket de ansattes formodning om Arla Foods salgsplaner og når de stiller sig tvivlrådige er det fordi de mener, at salget vil være en meget skidt forretning for andelshaverne.

- Det som direktionen ikke har øje for er, at vi sparer Arla Foods for 5-10 millioner kroner årligt. Køberen vil tjene salgssummen hjem på bare to-tre år, siger værkstedsmedarbejderen, og forklarer:

- For eksempel har vi fået et arbejde på modernisering af et af Arla Foods’ egne mejerier. Vi har regnet på, at arbejdet højst kunne koste 20 millioner kroner og bød 22 millioner. Næsthøjeste bud fra de eksterne konkurrenter lød på 24 millioner kroner. Hvis vi bliver købt op, så er der en udbyder mindre, og så havde laveste bud måske lydt på 24,5 millioner kroner. Ofte er der ikke andre der byder på et arbejde, når de hører, at Brændstrup har givet et bud på et stykke arbejde, fortæller Effektivt Landbrugs kilde.

Centralværkstedet fremstiller produktionsudstyr og produktionslinier til Arla Foods’ mejerier og driver samtidig forskellige projekter for mejerierne.

- Vores holdepunkt har været, at vi aldrig har givet underskud, sidste år sendte vi faktisk en million til Viby, og hvis direktionen kun ser på det beløb, glemmer de besparelserne andre steder i koncernen. Ånden har altid været god hernede. Nu kan vi jo faktisk være lidt ligeglade med Arla, og lade direktionen kløjes i deres egen beslutning. Men det er synd for andelshaverne, lyder bandbullen fra Brændstrup.