Så er julen på hjul

(LANDBRUG FYN) Over 1.000 ton klippegrønt er på vej fra fynske skovdyrkere til kunder i Tyskland og Polen.

Torsdag den 30. september kørte årets første læs klippegrønt fra de fynske skovdyrkere. Det første læs var på 14 ton, og det følges i de næste par måneder af yderligere over 100 læs. Grøntet er klippet hos tre forskellige skovdyrkere på Sydfyn og blev sendt af sted fra Skovdyrkerforeningen Fyns læsseplads på Brobygaard ved Brobyværk.

- Oparbejdning, bundtning, udkørsel og læsning sker over et par dage, så grøntet kan komme frem til kunden i frisk tilstand, fortæller skovfoged Jørgen Pedersen, Skovdyrkerforeningen Fyn.

- Holdbarheden er bedst når vi har haft et par nætter med frost. Det er jo levende grene, vi arbejder med, og frost får grene og nåle til at gå i dvale. Her først på klippegrøntsæsonen kan der være problemer med at holde varen frisk, hvis vejret er for varmt. Det afhjælpes ved at transportere grøntet i kølebiler.

Det fynske klippegrønt leveres til kunder i Tyskland og Polen, der forarbejder grenene til adventskranse og gravdekorationer. Den forarbejdning skete tidligere i Danmark, men den billigere arbejdskraft kombineret med nærhed til det store marked i Mellemeuropa gør denne produktion urentabel i Danmark.

- Vi er glade for at komme i gang med årets høst, siger skovfoged Jørgen Pedersen. Vore medlemmer står på spring for at starte med klipning. De første læs er nobilis - den bløde og blålige gran, som er så holdbar, at selv en leverance her knap tre måneder før jul fint kan holde sig.

- Afsætningen af nobilis går strygende, og vi kan sælge, hvad vore medlemmer har stående på træerne i plantagerne. Priserne er stabile. Nordmansgran går mere trægt, her er prisen tæt på høstomkostningen.

- De mere eksotiske arter til dekorationer, for eksempel buksbom, silkefyr og cryptomeria, klippes først lidt senere, så holder de sig bedst.

Læs også