Produktion og økonomi i landbruget

(LANDBRUG SYD) Der var hårde ord med på vejen til medierne og bankerne i forbindelse med et orienteringsmøde om markedsforventninger og prisprognoser arrangeret af Brdr. Ewers.

- Tro hverken på journalister eller bankrådgivere. Så kontant lød meldingen fra Svend Jørgen Jensen, chefanalytiker hos Henton Børsmæglerselskab, der var blandt de indbudte foredragsholdere i forbindelse med et orienteringsmøde arrangeret af virksomheden Brdr. Ewers i forbindelse med dyrskuet i Aabenraa.

Orienteringsmødet satte fokus på markedsforventningerne og prisprognoserne for landbruget, og det var her, at Svend Jørgen Jensen mente, at både journalister og bankrådgivere kommer til kort, når de bevæger sig ind på de områder.

- Journalister fortæller historier og kender ikke nok til stofområdet, og bankrådgiverne har et produkt de skal sælge, og det er det de går efter, lød det fra Svend Jørgen Jensen, der gav eksempler indenfor flere områder hvor både banker og medier enten har meldt for hurtigt eller forkert ud – blandt andet med hensyn til renteudviklingen.

En der til gengæld sjældent har taget fejl er tilsyneladende Svend Jørgen Jensen selv, der kom med flere eksempler på, hvordan han havde fået ret med sine forudsigelser omkring den økonomiske udvikling i Danmark.

Han opfordrede dog til generelt at være påpasselig med trends og forudsigelser, men turde dog godt spå, at renten stiger en dag. Samtidig satte han kraftigt spørgsmålstegn ved den seneste tids optimisme omkring et spirende økonomisk opsving og et begyndende fald i ledigheden:

- Jeg tror, vi er på vej i en dyb recession, der lidt kan sammenlignes med den i 1930’erne, hvor alle forudså et opsving, men hvor det gik så grueligt galt, sagde Svend Jørgen Jensen.

Skærpet konkurrence fra udenlandsk svinekød og især tyske slagterier. Det var blandt andet hvad markedsanalytiker Karsten Flemin, Danske Slagterier, kom ind på i forbindelse med sit indlæg på orienteringsmødet, hvor danske svineproducenter og slagterier presses fra flere sider.

På kødsiden af meget billigt svinekød fra især Brasilien. På slagterisiden af høje noteringer i Tyskland, der hjulpet af billig østeuropæisk arbejdskraft samtidig er utroligt stærke på produktionssiden.

For Danmark betyder det, at der er øget pres på de traditionelle højprismarkeder for svinekød som Japan og Storbritannien, hvor det er svært at holde den danske position på markedet.

Læs også