Bolteskov-berømtheder i Herning

(LANDBRUG FYN) De brogede RDM-trillinger fra Lars Bebe er med på ugens kvægudstilling. Blandt elitekøerne på Agromek er også moderen til trillingernes far, FYN Dolk, som netop er blevet godkendt som den første pollede malkerace-tyr herhjemme.

Når Agromek åbner i dag i Herning med den såkaldte VIP-dag, og frem til lørdag tiltrækker tusinder af landmænd og øvrige gæster fra ind- og udland, vil der foruden det enorme opbud af maskiner og udstyr også være en animalsk udstilling på højeste plan.

Gennem de seneste uger er der landet over blevet udpeget omkring 150 elitedyr til udstillingen i messecentrets hal Q. Inklusive dem kommer det samlede antal op på i alt 500 kreaturer indenfor malkeracerne og kødkvæg, som vil blive fremvist i ugens løb, idet der i morgen sideløbende med eliteudstillingen afholdes det særlige RDM-vinterskue, SDM-auktion onsdag aften og endelig Kødkvægskuet på fredag og lørdag, hvor der er tilmeldt 286 dyr fra hele landet.

Fynsk kvægavl vil være repræsenteret med tilsammen godt 50 kreaturer på årets Agromek-udstillinger.

I løbet af i går (søndag, red.) var vognmænd rundt i fynske besætninger for at hente disse ypperlige repræsentanter. Et enkelt sted kunne læsses ikke færre end ni køer. Det var hos Ellen og Lars Bebe i Bolteskov - lige uden for Ringe.

Med »kun« 70 køer i stalden er det dermed en ganske betydelig procentdel, som i disse dage opholder sig i det fine selskab i Herning.

Tilmed vil køerne fra Midtfyn givetvis få ekstra bevågenhed under udstillingen, idet blandt andet en mor til landets første pollede malkeracetyr og to ud af de kendte trillinger i besætningen var med i bilen fra Bolteskov.

- Naturligvis betyder det meget, at det nu er muligt at bruge sæd fra en tyr, der selv er polled og hvor halvdelen af dens afkom, når han anvendes på hornede køer, vil være pollede, siger Lars Bebe om tyren FYN Dolk P, som er født i hans besætning, som netop er blevet godkendt som den første danske pollede malkekvægstyr, der kvalificerer sig til brugsplanen.

- Vi undgår dyrlægeomkostningerne til at bedøve kalvene i forbindelse med afhorningen. Det er immervæk 75 kroner for hver kalv. Dertil kommer arbejdet med afhorningen, og så er det samtidig mere etisk, påpegede den midtfynske RDM-avler.

FYN Dolk har den svenske tyr Ekholm som far, hvorfra det pollede gen også stammer. Moderen er Lars Bebes højtydende ko nr. 791. Momentum-datteren, der både i 1999 og 2002 blev kåret som »Superko« på Det fynske Dyrskue, vil tilmed være at finde på eliteudstillingen i denne uge i Herning.

Superkoen har både fransk blod og rødt blod fra Holstein-Frisian i sig. Derfor er den og dens afkom røde og hvidbroget. Og med dens seneste skylning med en finsk tyr venter den måske helt hvide kalve.

Efter sidste uges kontrollering har nr. 791 rundet 80.000 kg mælk på 6,2 års ydelsesperiode, og indtil videre har den selv født fem kalve og fået yderligere 11 ET-kalve.

- Derfor har hun både olde- og tipoldebørn gående i stalden, fortæller Lars Bebe, der glæder sig over, at hun trods sin alder både eksteriør- og sundhedsmæssig har gjort sig fortjent til udtagelsen til Herning.

- På RDM-udstillingen har vi i år valgt at fokusere på tyremødre og tyremødreemner, og samtidig på sundhed. Derfor har mastitisindekset indgået på lige fod med de øvrige egenskaber, når vi udpeget elitekøerne, siger Lars Bebe, der gennem flere år sammen med avlskonsulent Mogens Madsen har stået for den svære udvælgelse af røde elitekøer landet over.

Fra hans egen besætning har kollega Madsen valgte endnu en ko til eliterækken i Herning, nemlig nr. 1168 efter tyren Bakkegård.

Lars Bebe har endvidere den fornøjelse, at der på udstillingen vises en afkomsgruppe på seks køer efter den nye pollede brugstyr, som han som nævnt selv har tillagt. Så vidt han erindrer, vil det være første gang, at man på samme Agromek-udstilling både kan se en brugstyrs moder og afkomsgruppe.

Da en datter af nr. 791 for tre år siden fødte trillinger, blev den meget sjældne begivenhed blandt andet omtalt her i Landbrug Fyn. Selv samme trillinger er - som det ses - igen kommet i avisen, og det skyldes, at to af dem netop er blandt de seks Dolk-afkom, som vises frem på Agromek 2004.

Udover de nævnte to elitekøer og to Dolk-afkom deltager yderligere fem køer fra Bolteskov-besætningen ved RDM-vinterskuet, som i morgen har deltagelse af 82 tilmeldte køer i hal Q.

Læs også