Transport af køer fra Østrig

(LANDBRUG SYD) Lange dyretransporter af kvæg er almindelige og ofte kritiseret. Men de kan godt foregå på fuldt forsvarlig vis, mener Marianne og Ole Rasmussen fra Brændstrup ved Rødding, der selv indkøber og transporterer østrigske køer af racen Tiroler Grauvieh.

Og at det ikke bare for heste, men også for kvæg, kan foregå på en fuldt forsvarlig måde - selv over lange afstande, er Marianne og Ole Rasmussen i Brændstrup ved Rødding et eksempel på.

De indkøber og hjemtransporterer selv køer af racen Tiroler Grauvieh fra Østrig til gården ved Rødding. En tur, der tager 14 timer.

- Det er jo lidt af et vogntog, som kræver, at begge chauffører har trailerkort. Og vi skiftes således til at køre, forklarer Ole Rasmussen, der tilføjer, at pauserne passer med hver gang, der skal tankes, hvilket er for hver 400 km.

I alt får dyrene foder og hvilepauser i cirka 2-3 timer af turen. Her får dyrene vand og foder samt øvrig pleje.

- Denne måde at transportere dyr på betyder, at de kan transporteres, selv om de er drægtige i 8. måned, forklarer Marianne Rasmussen.

Parret kører selv til Østrig og udvælger og køber deres dyr på auktion der. Ganske enkelt af den grund, at racen er meget lille i Danmark, og man derved er nødt til at hente dyr udefra for at få nye blodlinier til avlsarbejdet her.

Interessen for racen kom i forbindelse med et vinterkvægskue i Odense i begyndelsen af 1990-erne, hvor Marianne og Ole Rasmussen så de østrigske køer, som især Marianne faldt pladask for:

- Ole var meget interesseret i skotsk højlandskvæg, men jeg var mere interesseret i at få nogle køer, som ikke så mange andre havde, husker Marianne Rasmussen, der betegner Tiroler Grauvieh som en rolig og omgængelig race, der er nem at passe.

Læs også