Vinterbyggen overhalede frøhøsten indenom

(LANDBRUG FYN) Udbyttet er tilfredsstillende, og høstvejret er fint. Kun tilbagevendende påmindelser om miljøministerens Roundup forbud kan påvirke Gert Elbæks gode humør ved starten af vinterbyghøsten.

Mens turisterne og badegæsterne våndede sig i varmen på stranden ved Bogense Marina, tog Gert Elbæk hul på årets kornhøst. Det skete tirsdag i en seksradet vinterbyg af sorten Carola.

- Vinterbyggen tog røven på mig. For bare 10 dage siden havde jeg regnet med at skulle starte høsten i rødsvingelmarken. Men de seneste dage er det gået rigtigt stærkt med vinterbyggen, fortæller han fra cockpittet på sin Massey Ferguson mejetærsker.

Ifølge udbyttemåleren ryger der 7-7,5 ton kerne i tanken pr. hektar. Den foreløbige melding om vandprocenten lader ikke Gert Elbæk i tvivl om, at det er tid at gøre arbejdet færdigt.

- Vi færdiggjorde støbearbejdet til en ny korngrav i formiddags og først torsdag (i sidste uge, red) blive elevatoren monteret. Vi kan ikke mere klare os med en korngrav, der kun kan rumme tre ton og har derfor valgt at få øget kapaciteten.

- Det giver så lidt utilsigtet god træning for den nyansatte praktikant, når han med teleskoplæsseren skal hente kornet i maskinhuset.

Alle 40 hektar vinterbyg fodres op i Gert Elbæks egen slagtesvineproduktion, der tæller en leverance på godt 6.000 stykker om året. Han har gennem det seneste år fået etableret eget blandeanlæg, hvor byggen fylder omkring en tredjedel af kornrationen i slagtesvineblandingen.

- Det eneste, der irriterer mig, er det tåbelige Roundup-forbud, miljøministeren lod sig presse til at få gennemført, siger Gert Elbæk.

- Han tvinger mig nu til at fodre mine grise med Roundup-sprøjtet korn. Det bliver jo konsekvensen af det her. Eller hvad hvis det regner og blæser i ugen op til den 15. september?

- Så vælger vi måske på grund af ugunstige forhold alligevel at sprøjte. Og det med dobbelt dosis for at få en virkning. Prisen på Round-up er jo ikke afskrækkende.

- Det havde været langt bedre at nå målet ved hjælp af godt landmandskab. Nu får vi blot et øget forbrug og forhindres i at praktisere planteavl på en ordentlig måde, tordner den nordfynske landmand.

- Men det måtte jeg ringe rundt til gutterne og udsætte. Heldigvis var der også et par af de andre, der havde prioriteret høstarbejde i vinterbyggen frem for erfaringsudveksling. En tredje skulle i cirkus med sine børn, og det er jo også vigtigt, siger den ellers tilfredse landmand efter de første omgange i marken og efter at meldingen om miljøministerens Round-up forbud er fortrængt af maskinens lystige summen.

Gert Elbæk kan se frem til at skulle tilbringe en del tid på mejetærskeren. Sammenlagt skal han høste i alt 340 hektar, hvoraf 32 hektar er frøgræs, 20 hektar raps, 35 hektar vårbyg, mens resten er vinterhvede.

Læs også