Ja eller nej!

Fyns Familielandbrug er splittet i spørgsmålet om en fusion med Landboforeningerne. Formanden siger »nej«. Næstformanden siger »ja«. De unge håber på samling i Dansk Landbrug.

Havde Dansk Familielandbrugs formand, Peder Thomsen, kuglepennen for langt fremme, da han underskrev Kina-aftale med Landboforeningernes formand, Peter Gæmelke?

Det spørgsmål bliver besvaret, når de delegerede i familielandbruget på fredag siger »ja« eller »nej« til en fusion med Landboforeningerne.

Formanden for Fyns Familielandbrug og næstformand i Dansk Familielandbrug, Niels Chr. Larsen, Thurø, har fra starten kritiseret sin landsformand for »urent trav«. Og han er ikke i tvivl om, hvor han sætter krydset på stemmesedlen.

- Jeg stemmer »nej«. Og det gør jeg først og fremmest af politiske grunde. Jeg er bange for, at vi mister vores indflydelse og politiske gennemslagskraft, både i forhold til politikerne og vores medlemmer, siger Niels Larsen, som tilføjer, at fusionsprocessen under alle omstændigheder har skadet familielandbruget.

- Uanset om det bliver et »ja« eller et »nej« på fredag, så havner vi i en meget vanskelig situation, fordi der under alle omstændigheder bliver en stor gruppe, som vil føle sig som tabere. Det burde dem, der har sat hele processen i gang have overvejet noget bedre, siger Niels Larsen.

Han frygter dog ikke, at et »nej« vil føre til en total sprængning af familielandbruget.

- Selvfølgelig vil der være nogen, der melder sig ud af foreningen. Men jeg tror ikke på dem, der mener, at familielandbruget vil blive halveret efter et »nej«. Det tror jeg ikke et øjeblik på. Folk er vel demokrater, siger Niels Larsen.

- 70 procent af repræsentantskabet for planteavl stemmer »ja« til fusionen. Det gør jeg også. Og det gælder stort set alle dem, der har en del aktive år tilbage i erhvervet. Dem, der er imod fusionen, er typisk dem, der er lige ved at gå ud af erhvervet eller er gået ud, siger Ib Jensen, der på den baggrund ikke er i tvivl om, hvor krydset skal sættes - nemlig ved et »ja«.

Han gør det samtidig klart, at et kommende ægteskab mellem Dansk Familielandbrug og Landboforeningerne ikke sker af kærlighed, men snarere må betegnes som et fornuftsægteskab. Han forstår også godt dem, der har betænkeligheder ved fusionen.

Hans eget »ja« står dog urokkeligt fast.

- Familielandbruget kunne godt fortsætte nogle år endnu. De første to-tre år uden de store problemer. Derefter kunne vi så begynde at æde af egenkapitalen. Men hvad så, når kassen er tom? spørger Ib Jensen og tilføjer, at det er nu, mens familielandbruget stadigvæk har styrke og albuerum, at man skal slå kræfterne sammen i dansk landbrug.

- Jeg tror, at det kan vise sig at være nemmere at vække nogle af de mange »slumrende« landmænd, hvis vi henvender os til dem gennem en fælles organisation. Med gode argumenter mener jeg, at familielandbruget kan vinde gehør og opnå mere ved at samle kræfterne i Dansk Landbrug, siger Ib Jensen.

- Landboforeningerne rummer i dag store mangfoldigheder, lige fra deltidslandmænd til tolvmænd. Deltidslandmænd var førhen selvskrevne husmænd, men det gælder ikke længere. Jeg tror, at familielandbruget i Dansk Landbrug vil få en langt større mangfoldighed end i dag, siger Lars Hansen, som også peger på, at familielandbruget vil få en forfordeling med en plads i formandskabet. Et forhold som tolvmændene ikke vil få på trods af, at de også er i mindretal.

- Jeg synes, at de negative stemmer skal lade de unge komme til orde og følge deres holdning. Det er trods alt de unge, der skal bære foreningen videre. Det er ikke dem, der allerede er på vej ud af erhvervet, men som fortsat har stemmeret, siger landboungdom-formanden, der mener, at familielandbruget går en svær tid i møde, hvis det bliver et »nej« til fusionen.

- Som jeg ser det, vil familielandbruget aldrig blive det samme igen. Splittelsen vil være for stor. Og flere unge, som er folkevalgte i dag, vil melde sig ud i protest. Derfor kan jeg kun opfordre negative stemmeberettigede til at overveje sagen en ekstra gang, siger Lars Hansen, der stiller spørgsmålet, om fortidens kvaler skal have lov til at kvæle fremtiden for dansk landbrug?

Læs også