Fantastisk pluk-selv sommer

Det har været et godt år for frugtavler Lars Andersen, der udelukkende baserer sin plantage på pluk-selv. Det gode sommervejr har lokket mange kunder til plantagen i Lindved syd for Odense.

- Det har været fantastisk. Flot frugt. Meget flot frugt!

Frugtavler Lars Andersen, der driver Lindved Frugt i udkanten af det sydlige Odense sammen med sin kone Mirjam, lægger ikke skjul på sin begejstring over årets frugthøst.

Æble-, pære- og blommetræerne i deres fem hektar store plantage har generelt båret masser af frugt med Cox Orange og Pigeon som de få undtagelser.

Men for Lars Andersen er det ikke kun mængden af frugt, der tæller, selv om det naturligvis er vigtigt, at der er godt med frugt på træerne. Vejret tæller også. Lars og Mirjam sælger nemlig al deres frugt som pluk-selv.

- De mange solskinsdage i denne sommer har lokket ekstra mange kunder ud i plantagen. Hvis det regner, som det gjorde meget sidste år, falder besøget til under en tredjedel, fortæller Lars Andersen.

- Mange har sagt: hold op hvor er de store og flotte i år, fortæller Lars Andersen, der på de bedste weekender har besøg har 1.500 mennesker, som vil ud og plukke æbler, pærer eller blommer direkte fra træerne.

- Nogle køber et par kilo. Andre 20 eller 50 kilo. Den største mængde, jeg har solgt til en enkelt kunde, er 250 kilo. Han kom helt fra Jylland med en trailer efter bilen, fortæller den fynske frugtavler, som jævnligt har besøg af jyder, der vil have frisk frugt fra Fyn.

- De lave priser på frugt betyder, at fem hektar ikke er nok til at give en fornuftig indtjening. Det kræver flere hektar. Men med den gode beliggenhed vi har tæt på byen, så egner stedet sig godt til pluk-selv. Det betyder også, at vi ikke er så afhængige af høje udbytter, som andre frugtavler, der sælger deres æbler gennem GASA eller andre kanaler, siger Lars Andersen.

Plantagen i Lindved huser omkring 25 forskellige æblesorter, seks pæresorter og et tilsvarende antal blommesorter.

- Det er meget vigtigt at have godt med pærer, som vi har haft i år. Folk er især vilde med Clara Friis. Sidste år var der næsten ingen pærer, og mange gik forgæves. Sådan har det heldigvis ikke været i år, siger Lars Andersen,

- For nogen er det nærmest et ritual at plukke deres egen frugt. Hvis der ikke er flere æbler af den sort, de ønsker, tilbage på træerne, kører de igen, selv om jeg har nogle på lager, de kan købe. Så pluk-selv handler også om at få en oplevelse, siger Lars Andersen.

- Folk skal have en god oplevelse, når de er her. Venlighed og snak er en del af kundeplejen. Og der er ikke plads til smålighed, når frugten skal vejes af. Her »runder vi ned«, fortæller frugtavleren, der også sælger æbler fra boden, der hører til huset.

Det bliver også til en del frugt i løbet af vinteren. I snit bliver der hentet omkring 100 kilo frugt i boden om dagen i perioden frem til 1. marts, vurderer Lars Andersen.

Og hvilket æble er så frugtavlerens egen favorit?

- Elstar, svarer Lars Andersen. Det er friskt og syrligt. Men jeg har nu mange favoritæbler, understreger han.

Læs også