Bygevejr har forstyrret kornhøsten

Mens kornhøsten flere gange har måttet udsættes på grund af regn, nyder græsmarkerne godt af nedbøren. 4. slet er på trapperne, lyder meldingen fra Jejsing Maskinstation.

Meget mere præcis end Thøger Larsen gjorde det, kan denne sommer på egnen omkring Jejsing i Sønderjylland næppe beskrives. For sommeren har i høj grad været præget af byger, der er kommet og gået i et væk. Og det kan naturligvis ikke undgå at irritere Jejsing Maskinstations ejer, Johnny Sørensen en lille smule, når han nu lige har købt en ny mejetærsker.

- Vi er nok en del bagefter med kornhøsten i denne del af landet. Det er såmænd ikke fordi, vi har fået de store mængder vand, som det har været tilfældet i andre landsdele. Men vi har fået en masse småbyger. Et par gange har vi været på vej i kornmarken, blot for at vende om igen, fordi en byge satte ind, forklarer han.

- Men vejrmeldingerne er med os nu, og vi håber, høsten nu for alvor kan komme i gang, siger Johnny Sørensen.

Han ved ikke præcis, hvor store kornarealer maskinstationen skal høste i år.

- Vi har tidligere haft en gammel mejetærsker. Men kunderne har efterspurgt en ny og tidssvarende model, og nu skal vi til at bygge en kundekreds op på dette felt, siger Johnny Sørensen, der primært venter at hente sine korn-kunder i den eksisterende kundekreds. Her er typisk tale om mælkeproducenter, som i forvejen har maskinstationen til at køre gylle og snitte græs og majs.

- En del af disse kunder har også lidt mindre arealer med korn – måske 10, 20 eller 30 hektar. Og det er disse kunder, vi nu håber på at kunne knytte til os, forklarer Johnny Sørensen.

Maskinstationen pressede i fjor 7.000-8.000 bigballer. I år ventes tallet at nærme sig 10.000 bigballer. Jejsing Maskinstation presser dels for folk, der selv mejetærsker, dels for kunder som benytter maskinstationen til al høstarbejdet.

Johnny Sørensen formidler samtidig halm til mange af de mælkeproducenter, som ikke selv har halm nok i omløb på deres egen bedrift.

Mens kornhøsten altså er blevet forstyrret af det drilske sommervejr, har græsmarkerne nydt godt af nedbøren.

- I den kommende uger skulle det gerne arte sig sådan, at vi snitter græs om formiddagen og høster korn lidt senere på dagen. Græsset står de fleste steder rigtigt godt, og 4. slet er lige på trapperne, slutter Johnny Sørensen.

I denne uge sætter vi igen fokus på Jejsing Maskinstation i Sønderjylland. Maskinstationen drives af Jette og Johnny Sørensen. De er begge 34 år, og har sammen børnene Simon (8), Pernille (6) og Martin (1).

Johnnys far, Knud, overtog i 1979 ejendommen, der dengang var gået konkurs, og startede Jejsing Maskinstation. I 1994 blev Johnny tilknyttet firmaet, og i 1997 overtog han firmaet. I fjor lå omsætningen på 11 millioner kroner.

Der er ingen landbrugsjord tilknyttet stedet.

Læs også