Spadestik til to milliarder

Onsdag middag blev det første spadestik til Danish Crowns nye storslagteri ved Horsens taget, og om godt to år kan slagteriet indvies.

Solen skinnede, og en let brise hjalp lidt på temperaturen, da der i onsdags blev skrevet Danmarkshistorie. På en bar mark, der i dagens anledning var pyntet med flag og et telt, blev det første spadestik til landets hidtil største, privatejede erhvervsbyggeri taget – Danish Crowns nye storslagteri.

Mere end to milliarder kroner vil der være investeret i slagteriet, når det skal indvies 20. oktober 2004.

- Men så får vi også verdens mest moderne svineslagteri, lyder det fra selskabets tekniske direktør, Willy Mortensen, der gerne fortalte om det storstilede projekt, der har været undervejs gennem mere end to år.

Det bliver et hypermoderne slagteri, hvor robotteknologien for alvor vil gavne arbejdsmiljøet. Alle de belastende arbejdsfunktioner overtages af robotter, men opskæring og udbening er funktioner, der fortsat skal klares af menneskehånd – det kan robotter ikke klare.

Slagteriet ligger på Østbirkvej nord for Horsens. Byen blev i sidste ende valgt i kamp med Randers, og Horsens borgmester, Vagn Ry Nielsen (S), udtrykte sin glæde over, at det netop blev Horsens, der blev valgt, inden han tog det andet spadestik.

Som et symbol på fremtidens moderne arbejdsplads med de optimale arbejdsmiljøforhold tog den 17-årige slagterlærling Brian Rasmussen, Horsens, og adm. direktør i Danish Crown, Kjeld Johannesen, i fællesskab det tredje spadestik.

- Det er et fornemt projekt. Det tager højde for alle de krav, vi mener, der i de nærmeste mange år bliver stillet til fødevaresikkerhed, dyrevelfærd, arbejdsmiljø og det eksterne miljø generelt. Det betyder, at det bliver et meget avanceret slagteri, hvor vi benytter os af alle de landvindinger, der teknisk og miljømæssigt er gjort gennem de seneste år, siger Danish Crown-formanden.

Slagteriet er et led i en større strukturplan for svineslagtningerne i Danish Crown. Ud over nybyggeriet udvides produktionen i Holstebro og Grindsted, og kapacitetsudvidelser er allerede gennemført i Blans og Sæby, mens slagterierne i Lemvig og Struer lukkes.

Den øgede slagtekapacitet på det nye slagteri ved Horsens modsvares af senere lukninger af slagtelinier på andre DC-slagterier, herunder det gamle slagteri i Horsens, der i forbindelse med byggeriet helt lukkes ned.

Læs også