- Optimisme, når priser er i bund

På nytårsmødet i Sønderjysk Landboforening kom formanden, Gert Karkov, vidt omkring i sin orientering til medlemmerne. Han berørte økonomi, kvotebørs og medicinmisbrug og opfordrede til at flytte optimismen over til de tider, hvor priserne er i bund.

- Svinepriserne ligger godt for tiden, og vi er tilbøjelige til at være optimistiske, når priserne er i top. Det burde vi i stedet være, når priserne er i bund, for så er der mere brug for det, og vi kan normalt også regne med, at så kan priserne kun gå en vej, indledte Gert Karkov med at sige på Sønderjysk Landboforenings nytårsmøde i Vojens i sidste uge.

Han er formand for foreningen, men også formand for Landboforeningernes Landsudvalg for Driftsøkonomi, så han er godt inde i landbrugets økonomiske forhold.

Han gjorde opmærksom på, at når landbrugsbedrifter deles op i fem grupper, afhængig af indtjening, er der hele 450.000 kroner til forskel fra top til bund. Det er altså muligt at tjene penge på at være landmand – og det er også muligt at lade være. Formålet for rådgivningstjenesten er at hjælpe landmænd med at forbedre indtjeningen, så der ser ud til at være fast arbejde til konsulenterne fremover.

- Vi landmænd har hånd i hanke med produktionen fra jord til bord, og det skal vi holde fast i, sagde Gert Karkov, idet han henviste til, at både primærproduktionen, forarbejdningen og rådgivningen alle er landmandsejet. Hele den struktur skal stå så stærk, at det er uinteressant for private firmaer at overtage, som f.eks. ved private fodervirksomheders køb af landbrug eller lignende, mener Gert Karkov.

mr>Solidarisk mod misbrug

Som formand for Landbrugets Veterinærudvalg følger Gert Karkov nøje udviklingen indenfor medicinforbrug – og misbrug.

- Den kedelige sag om ulovlig brug af medicin på en besætning på Præstø skal vi stå sammen om at tage kraftig afstand fra. Men politikerne skal også slå koldt vand i blodet – det drejer sig kun om et enkelt tilfælde, og det er ikke alle landmænd, der skal straffes. Lovgivningen kan ikke tåle at blive mere restriktiv, men der skal være en bedre og mere konsekvent kontrol, pointerede Gert Karkov.

(

Læs også