Strukturudviklingen i landbruget hen imod færre og større enheder er gunstig for John Deere i Danmark. Det mener man hos importøren af de amerikanske maskiner i Danmark, Nellemann Agro.

- I Danmark har John Deere altid været kendt for at være dygtige til at lave store traktorer. Det hænger sammen med, at de første traktorer, der blev importeret, var forholdsvis store for sin tid. Og det ry hænger ved navnet.

- Samtidig har mange af de unge landmænd, der i dag er beslutningstagere rundt om på gårdene i Danmark, været i USA eller Australien som led i deres uddannelse. Og mange af disse landmænd kommer hjem igen med et godt indtryk af vore produkter, som står stærkt i netop disse lande, påpeger Otto Freiesleben, der er direktør hos Nellemann Agro, der importerer de amerikanske maskiner til landet.

- Rent faktisk, fortsætter han, så mærker vi lige netop nu en meget markant udvikling på markedet for traktorer. Folk efterspørger simpelthen de helt store traktorer i stærkt stigende grad. En traktor på 130 hk er faktisk ikke længere en stor traktor. Det er traktorer på 160, 170 hk og opefter, der er store traktorer i dag, siger Otto Freiesleben.

- Vores mærke er et »rent« mærke. Der er ingen uro omkring mærket. Kunderne ved, at John Deere også er i handlen, når de skal have skiftet traktor eller maskine igen om en årrække.

- Det er selvfølgelig noget, der betyder meget for mange kunder, pointerer Otto Freiesleben.

Baggrunden for udstillingen var, at moderselskabet har sendt ikke færre end 64 helt nyudviklede traktorer og andet maskineri på markedet på det seneste.

- Succeskriteriet for denne udstilling er ikke, hvor mange personer, der kommer. Succeskriteriet er, hvor mange personer der reelt ejer, bruger eller tager beslutninger om landbrugsmaskiner, der kigger forbi. Og allerede nu, vil jeg betegne den her udstilling som en absolut succes ud fra de nævnte kriterier. Vi har virkelig haft besøg af et fagligt stærkt funderet publikum, lød det fra Otto Freiesleben torsdag eftermiddag.

Han pegede blandt andet på, at John Deeres nyudviklede trinløse gearkasse var noget, der trak folk til Fredericia. Gearkassen kunne afprøves på et udendørs demonstrationsareal. Og det tilbud var der rift om.

- Der bliver næppe handlet i løbet af disse dage. Men der bliver truffet mange beslutninger under og efter et sådant besøg. Det er der ingen tvivl om. Og hos os føler vi faktisk, at markedet ser udmærket ud lige nu, konstaterede en tilfreds importør.

Otto Freiesleben var samtidig som formand for maskinimportørernes brancheforening, LIB, med til at bryde ud af samarbejdet med Agromek midt i 1990’erne.

Dengang mente LIB-folkene, at der ikke var maskinnyheder nok til at bære en bekostelig udstilling hvert eneste år. Derfor brød man med Agromek, som ikke ville godtage, at maskinimportørerne kun stillede op hvert andet år. På den baggrund opstod LIB-udstillingen, der afholdes hvert andet år – netop i Fredericia.

- Derfor er det da relevant at spørge, om vi nu tisser forbi potten med den her udstilling i John Deere regi. Det synes jeg ikke, vi gør. Udstillingen er helt speciel, fordi vi har så mange nyheder lige nu. Selvfølgelig kan man påpege, at der var LIB-udstilling i fjor, denne udstilling i år, og en ny LIB-udstilling næste år. Men herefter vil der måske gå syv-otte år, før vi igen har ligeså mange nyheder at præsentere i eget regi.

- Det samme gør sig gældende for de andre LIB-medlemmer. De har måske også helt usædvanligt mange nyheder på programmet et år, og vælger derfor en udstilling eller at arrangere en karavane rundt i landet for at præsentere nyhederne. Men det er stadig ikke nok til at udstille hvert eneste år over en længere årrække, fastslår Otto Freiesleben over for Effektivt Landbrug.