Det er ikke formalingsgraden alene, der er afgørende for om svin får mavesår. Toksiner er også en væsentlig årsag, fremhæver dyrlæge
- Over hele Europa, Rusland og Asien er toksiner i foderet
et stigende problem.
Det fastslog dyrlæge Søren Thielsen, Ø-Vet på baggrund af
egne erfaringer ved et møde om netop mykotoksiner, som blev afholdt for nylig
hos Nutrimin i Ans i samarbejde med Alltech og DanCorn.
Søren Thielsen påpegede, at fin formalingsgrad af foderets
korndel typisk får skylden, hvis der er problemer med mavesår i en besætning.
Og fin formalingsgrad ér også en væsentlig årsag, men ifølge dyrlægen ikke den
eneste væsentligste årsag. Han mener, at mykotoksiner er en mere betydende
årsag til mavesår, end de fleste gør sig forestillinger om.
- Toksiner virker oxiderende. Det vil sige, at det virker
i maven som brintoverilte, som »kradser« og irriterer slimhinderne, forklarede
han men understregede, at det ikke er det eneste sted, de gør skade.
- Hvis dyrene er udsat for det i længere tid får de
skrumpelever ligesom alkoholikere og hvide nyrer - altså nyrer, der er omdannet
til fedt og bindevæv - som derved ikke virker længere, og som ikke står til at
redde.
- Hvis dyrene kun har været udsat for toksiner i kort tid,
når nyrerne ikke at blive helt hvide, men får hvide pletter. Men i så fald
tager det et halvt års tid at rette op på skaden, når den er sket, forklarede
dyrlægen.
Læs mere i den trykte udgave af Effektivt Landbrug fredag.
Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.