Sparer 500 kroner pr. hektar ved at bruge maskinstationer

Lindemærke Opformering ved Rødding sparer omkring 500 kroner årligt ved at skifte fra en pasningsaftale til brug af lokale maskinstationer.

Flemming Bang og hans ansatte ved Lindemærke Opformering, Rødding i Sønderjylland, koncentrerer man sig om det, de er bedst til: Produktion og salg af Danavl-polte. Derfor er det flere lokale maskinstationer, der lejes ind ad hoc til at klare markarbejdet.

- Jeg klarer hovedparten af markarbejdet ved at bruge forskellige maskinstationer i området, forklarer avleren, som - foruden en årlig produktion af omkring 4.000 sopolte baseret på 350 søer i opformering - dyrker 154 hektar jord.

En anden bevæggrund for at lade maskinstationerne klare hovedparten af det tungere markarbejde som såning, høst og gyllekørsel er, at han sparer investeringer i store maskiner.

Selv står Flemming Bang dog for noget af det markarbejde, som ikke kræver det store maskinel så som at samle sten, samle flyvehavre, så efterafgrøder, give kunstgødning og lave falsk såbed.

På alt det tungere arbejde havde han tidligere en fast pasningsaftale, men den opsagde han forrige år.

 

Slut med fast pasning

- Jeg havde nemlig regnet ud, at jeg kunne spare 500 kroner pr. hektar årligt, forklarer han.

- Tidligere betalte vi 2.650 kroner pr. hektar for en pasningsaftale, hvor der oveni kom kørsel af gylle til cirka 14 kroner pr. kubikmeter.

- Ved at hyre maskinstationer fra opgave til opgave kan vi nøjes med omkring 2.200 kroner pr. hektar. Og oveni kommer der udgiften til kørsel af gylle – stadigvæk til cirka 14 kroner pr. kubikmeter, forklarer han.

 

Kræver Management

- Det giver lidt mere management og koordinering at gøre det på denne her måde, men jeg kan alligevel ikke lade være, for jeg kan lide det, pointerer Flemming Bang.

- Samtidig med udfasningen af den faste pasningsaftale overgik vi til pløjefri dyrkning, men det har ingen betydning for prisen sammenlignet med den gamle pasningsaftale, siger han og forklarer, at prisen i den gamle aftale var fast, uanset om der blev pløjet eller ej.

Men hvad siger maskinstationerne til, at de på den måde bliver spillet ud mod hinanden i stedet for at du har en fast fatale med én af dem?

- De vil selvfølgelig gerne have en fast aftale med mig, da det dermed sikre dem fast arbejde på mit areal. Dog kan jeg se, at de forskellige maskinstationer har hver deres set-up og kompetencer. Dette forsøger jeg at drage nytte af, ved at hyre ind til de forskellige opgaver i marken, forklarer svineproducenten.

 

Satser på højværdiafgrøder

Flemming Bang dyrker sin jord i fem blokker – en med raps, to med vinterafgrøder og to med vårafgrøder. Nogle af afgrøderne indgår i byttehandel med foderstoffen om foder og andet sælges til naboer.

- Eftersom vi køber alt foder ind, vil vi gerne til at dyrke så meget højværdiafgrøder som muligt, fortæller han

- Vi stræber blandt andet efter at dyrke maltbyg, men sidste år indeholdt det ikke noget protein.

- Desværre har de lige nu lukket for nye frøavlere, for ellers er det noget, vi også meget gerne vil satse på fremadrettet. så vi er klar, hvis de åbner op for nye avlere, pointerer han.

Dog kun højværdiafgrøder der kan passe ind i et set-up med brug af maskinstationer, uden der skal decidere specialmaskiner til.


Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs også