Verdens bedste plovmænd

Niels Schelde Petersen, Gesten, (billedet) og Arne Hansen, Toftlund, vandt henholdsvis guld og sølv ved verdensmesterskabet i pløjning med hesteplov.

Ved det netop overstående verdensmesterskab i hestepløjning, som foregik sammen med VM-pløjningen med traktorer på Eskjær Hovedgård nord for Skive, løb Niels Schelde Petersen, Gesten, og Arne Hansen, Toftlund, med henholdsvis guldmedaljen og sølvmedaljen.

Efter lørdagens konkurrence i stubjorden - og silende regn - lå Arne Hansen i førerposition med blot 0,1 point forspring. Men med et strafpoint på bredden af furerne ved søndagens pløjning i grønjord måtte han se sig besejret af Niels Schelde Petersen, der til gengæld om lørdagen havde samlet lidt rigeligt med strafpoint for varierende furedybde i det vanskelige vejrlig.

- Med kun 0,4 point i forskel var det en meget tæt dyst, erkendte verdensmesteren efter triumfen på Salling. Især tilskriver han valget af en Bovlund engplov til søndagens grønjord som både et sats men også et held.

- Jeg havde aldrig før kørt med ploven til konkurrence, inden jeg forleden overtog den fra min far, nævner Niels Schelde Petersen, som til gengæld benyttede sig af sin erfarne trækkraft, de to 15-årige fjordheste, halvbrødrene Archibal og Baldrian.

Med dem har han vundet fire gange nordisk mesterskab og et danmarksmesterskab for to år siden, samt adskillige præmier ved sommerbeskæftigelsen - kørsel med hestevogn.

Medens det var første gang, Niels Schelde Petersen deltog ved VM, var Arne Hansen med i 1993, hvor der sidste blev afholdt verdensmesterskab i hestepløjning. Det foregik i Helsingborg.

I det hele taget blev forrige weekends verdensmesterskab en triumf for værtslandet, idet de fem første pladser var besat af danske pløjere.

Lige siden slutningen af 70’erne har der herhjemme været afviklet landsmesterskaber, og derfor er vi langt foran andre lande. Det fremgik af VM-stævnets 12 mands store felt, hvor der udover danskerne kun var et par svenskere og en enkelt tysker. Herhjemme er i dag omkring 100 aktive konkurrencepløjere.

Læs også