Hollandsk rådgiver flyvende fra start

Christien Bas har forladt de trygge rammer i den etablerede rådgivningstjeneste. I dag tilbyder den hollandske bygningsingeniør privat tosproglig rådgivning til landets kvægbrugere.

Kvægbrugere i Danmark har siden april måned kunnet trække på en privat, dansk bygningsrådgiver med hollandske rødder.

Christien Bas, der hidtil har været tilknyttet Bygnings- og Maskinkontoret for Sydjylland og Fyn i Vejle, har valgt at blive selvstændig. Fra sin bopæl i Horsens deler den uddannede bygningsingeniør i dag ud af de erfaringer, hun har samlet siden hun i 1987 kom til Danmark.

Via det nyetablerede firma Danace tilbyder Christien Bas bygningsrådgivning til kvægbrugere. Rådgivningen koncentrerer sig primært om indretning og placering af stalde, ligesom dyrevelfærd og arbejdsmiljø er elementer, den herboende hollænder har specialiseret sig i.

- Skal der tegninger på bordet, samarbejder jeg med tegnestuer ude i byen. Eksempelvis med min gamle arbejdsplads i Vejle. Derfor er det også vigtigt for mig at understrege, at jeg opfatter mig selv som et supplement til det etablerede rådgivningssystem.

- Foreløbig er jeg kommet godt fra start. Jeg er blevet rigtigt godt modtaget, siger Christien Bas på fejlfrit dansk.

- Jeg kender efterhånden systemet. Og jeg håber at kunne hjælpe folk til at undgå ærgerlige fejltagelser. Jeg er langt fra specialist på alle områder, men jeg vil kunne hjælpe folk med at komme i kontakt med de rette rådgivere. På den måde kan jeg være med til at guide folk på rette vej, nævner Christien Bas, der peger på én bestemt grund til, at hun har valgt at stå på egne rådgivningsben:

- Jeg har frihed til selv at bestemme. Jeg skal ikke tage politiske hensyn, og det har jeg det fint med. Jeg kan tage hurtige beslutninger, og det har været en god oplevelse, at jeg som selvstændig nu pludselig selv skal gøre en indsats for at få kunder i butikken. I den etablerede rådgivning er man mere vant til, at kunderne kommer af sig selv – de er jo i systemet i forvejen. Det har været spændende at forlade de trygge rammer.

- Hollænderne kan så til gengæld lære af danskerne, at der er andet end livet på gården. Derfor siger jeg også gerne til mine landsmænd, at de skal sørge for at blande sig med folk på egnen, når de kommer til Danmark. Det er vigtigt at blive integreret. Ikke mindst fordi mange hollandske familier driver et familielandbrug, hvor man let risikerer at blive lidt isoleret, påpeger Christien Bas, der gerne henter rådgivningsmæssig inspiration i udlandet:

- Inspirationen kommer hovedsagligt fra Holland, Tyskland og USA. Jeg tænker nok ikke helt så traditionelt som nogle af mine kolleger. For mig er det samtidig vigtigt, at landmanden tænker fremad, når han bygger. Tingene skal kunne ændres i stalden, uden at det koster ret meget. Det er vigtigt.

Foruden formidlingsopgaver og bygningsrådgivning tilbyder Danace også faglige studieture for landmænd, der vil opleve, hvordan kollegerne i udlandet griber tingene an.

- Rejseaktiviteterne har ligget stille på grund af mund- og klovesygen. Men fra efteråret håber jeg, det går løs igen. Rejserne omfatter hele Europa, men der vil måske også blive mulighed for at se på landbrug i Israel og USA. Hvis interessen er der, tager vi af sted, slutter Christien Bas.

Læs også