Godt brugt og dårligt brugt

Godt brugt og dårligt brugt

KNOKKEL-INDIKATOR: - Hvis det vælter ud med tomme flasker og betrækket har skader i en i øvrigt møgbeskidt førerkabine, kan man næsten være sikker på, at også mejetærskerens indre dele er fyldt med skader, fortæller erfaren fynsk værkfører.

Når en brugt mejetærsker ankommer til firmaet Stevnhoved og Søgaard i Odense, går der kun et par minutter, før værkfører Svenning Madsen kan svare på, om der her er tale om en velpasset maskine, der kan blive et godt brugtkøb eller det modsatte.

- Hvis det vælter ud med tomme flasker og betrækket har skader i en møgbeskidt førerkabine, kan man næsten være sikker på, at også mejetærskerens indre dele er fyldt med skader, fortæller Svenning Madsen.

- Er der kørt på med bagenden, buler i tømmerøret og er en knækket kniv i snitteren ikke straks fornyet, er det som regel en »sjuskepeter«, der har haft maskinen. Og sådan er hans ansatte som regel også.

Svenning Madsen, der har arbejdet med høstmaskiner siden sit første læreår i Ribe i 1974, lægger ikke fingre imellem, når han undrer sig over den måde, enkelte landmænd forvalter den millioninvestering, en ny og moderne mejetærsker altid vil være.

- For mig at se, er en fire år gammel og gennemrenoveret mejetærsker som denne, der kan købes for omkring 800.000 kroner, mindst lige så godt et køb som en ny til 1,6 million.

- Det er en såkaldt A-maskine, der stort set fås med de samme garantiforpligtelser som en ny. Heller ikke på nye maskiner dækker garantien sliddele, remme, stenskader, påkørsler, brand og selvforskyldte skader som følge af forkert brug af maskinen.

- Eneste reelle forskel er fabrikationsfejl. Men de fejl vil under alle omstændigheder være forekommet under den første ejers brug af maskinen.

- Især skærebordet skal fungere perfekt. Derfor udskifter vi normalt alle fingrene ved det store eftersyn, hvor indføringskæden typisk også fornyes. Alle remme og kæder afmonteres og lejer og aksler bliver kontrolleret.

- Det årlige eftersyn klares for de store mejetærskeres vedkommende for omkring 30.000 kroner. Heraf kan alene udskiftning af samtlige oliefiltre og olie løbe op i et beløb over 10.000 kroner. En ny kniv hvert år og en renovering af den bedste af de gamle knive hører også med til et normalt vintereftersyn.

Læs også