Af de godt 100 brugte traktorer, der årligt passerer igennem forretningen hos Fendt traktorimportøren, Alex Petersen i Starup ved Grindsted, er finansieringen inde i billedet i cirka 60 procent af handlerne. Kun som et tilbud.

- Oftest fungerer et finansieringstilbud fra os dog kun som en »brækstang« for kundens kontakt til sin egen bank, vurderer Alex Pedersen.

- Jeg vil tro, at mellem 20 og 30 procent af de brugte traktorer, der generelt sælges i Danmark, bliver finansieret af leverandøren. Hos os har vi en lidt anderledes kundeprofil end gennemsnittet, så for vort vedkommende ligger tallet dog noget lavere, idet kun cirka 10 procent af vore brugtkøbere ender med at have en finansieringsaftale hos os.

- Laver vi en aftale med købekontrakt, vil momsen samt 20 procent af traktorens pris skulle falde som udbetaling straks. Ofte kan der her være tale om at lade en indbytningstraktor indgå i handlen som udbetaling.

- Resten af købsprisen afdrages og forrentes typisk over en periode op til fem år med en variabel rente, der for tiden er 7,55 procent. Rentesatsen er i afdragsperioden variabel med diskontoen, forklarer han.

- Jo ældre traktorerne er, jo kortere afdragsperiode vil vi tilbyde. Derfor vil vi typisk trappe afdragsperioden ned til fire eller tre år for de lidt ældre traktorer fra 1980’erne.

- Når leasing kan være interessant for likviditetsstærke kunder, skyldes det muligheden for at afvikle købet rimeligt hurtigt. Leasingafgiften er jo fuldt fradragsberettiget og perioden kan strammes så meget op, at traktoren kan overtages til den aftalte restværdi efter blot tre eller fire år, hvorefter den indgår som et normalt afskrivningsprojekt. Det kan tage toppen af skatten de første år.

- Til gengæld er det jo mere klassisk at tænke på leasing, når likviditeten er stram. Her slipper man jo for det øjeblikkelige likviditetskrav til moms og udbetaling, men kan altså alligevel blive kørende.

Hos Fendt Skandinavia A/S, som er Fendtimportørens rette navn, har man for øjeblikket 50-70 brugte traktorer stående.

- Og det er helt normalt. Lige nu har vi rygende travlt, og faktisk har vi ikke mærket nogen investeringskrise i forhold til BSE og mund- og klovesygen, slutter Alex Pedersen.