Østeuropa er en værdifuld ventil for danske maskinhandlere

GENINDKALDELSE: Landbrugsmaskiner, som har aftjent deres værnepligt i Danmark eller andre moderne landbrugslande, får et »nyt liv« på polske landbrug.

Som faglært landbrugsmaskinesmed er den praktiske uddannelse i orden. Og med de mange år i maskinbranchen er erfaringerne og forbindelserne også i orden. Så når der skal handles brugte maskiner i enten Danmark eller udlandet står Villy Iversen, Agro International i Kolding, parat til at hjælpe.

Tilbage i 1992 arbejdede Villy Iversen for Sydjysk Maskinforretning/A.P. Maskiner i Kolding, hvor han udviklede eksporten. Handelen med brugte traktorer foregik i lande over hele kloden.

Derefter kom det til at dreje sig om brugte høstmaskiner. Villy Iversen opbyggede et netværk, så adressekartoteket over kunderne kom til at lyde som et katalog over eksotiske rejsemål. Der var kunder i blandt andet Tyrkiet, Thailand og Malaysia.

- I mine mange år som ankermand for New Holland-eksporten fra Danmark kom jeg til at kende de fleste maskinforhandlere, så det gik nemt med at »sælge« mig selv til ti af de større landbrugsmaskineforhandlere, som investerede i Agro International, fortæller Villy Iversen.

Noget af den nuværende eksport af brugte maskiner går til Polen, hvor landbruget - som resten af det polske samfund - er i rivende udvikling. De før så mægtige og ineffektive statsbrug er på vej over i private hænder. De nye ejere er folk, som vil og skal tjene penge på deres investeringer ved at drive landbrugene effektivt.

- Vi vil gerne eksportere endnu flere brugte maskiner til Polen eller til de baltiske lande af flere årsager. For det første selvfølgelig for at tjene nogle penge på salget. Vi kan derved hente den valuta hjem til Danmark, som i sin tid blev ført ud af landet for at købe de pågældende maskiner.

- Vi ser også en fordel i at sælge til lande som For eksempel Polen, Estland, Letland og Litauen, fordi de aftager nogle af de varer, som vi ikke kan afsætte i Danmark. Det vil sige, at der ikke går noget til spilde. Og vi vil også gerne bidrage til at få sat gang i landbruget i de pågældende lande, ved at de har nogle funktionsdygtige maskiner at arbejde med, tilføjer Villy Iversen.

De ti virksomheder har i en toårige periode fået støtte til at få foden ind på det polske marked. Projektet afsluttes i denne måned, hvorefter virksomhedernes eksportfremstød skal stå på egne ben.

- 80 procent af de involverede virksomheder har fundet en forhandlingspartner i Polen, men det kræver stadig noget benarbejde at holde kontakten ved lige og udbygge den, oplyser Villy Iversen.

(3)**Billede af Villy Iversen og Ib Dinesen**

Læs også