Aktion med effekt

Offentliggørelsen af navnene på de fynske besætninger, hvor BVD-status ikke er i orden, har båret frugt. Tallet er nu nede under 100 besætninger.

Da det ikke skyldes, at Fyn har flere smittede besætninger, men blot sløseri blandt besætningsejerne med at få klarlagt deres BVD-status, tog Fællesudvalget for Kvæg i Fyns Amt for nylig skeen i den anden hånd. Alle såkaldte status 2 besætninger (ikke BVD-frie) modtog et brev med »trussel« om offentliggørelse i Landbrug Fyn, hvis status ikke var afklaret indenfor en uge.

- Det hjalp, konstaterer udvalgets formand, Lars Iversen. Vi gik fra 211 besætninger med uafklaret status ned til 130, og da listen var i avisen, indeholdt den navnene på 108 fynske besætningsejere.

- Tallet falder dagligt, og når resultaterne indløber fra de mange besætninger, som er under blodprøvning i øjeblikket, håber vi, at antallet inden jul er nede omkring 50 besætninger.

- For personalet på kvægavlskontoret gav aktionen en del verbale øretæver, men aktionen havde den ønskede effekt, siger formanden, der blandt andet i forbindelse med regionsmøderne i Kvægavlsforeningen Fyn har fået mange positive tilkendegivelser over initiativet.

- For de fleste kvægbrugere handler det om store penge, hvis besætningen smittes, og derfor er man naturligvis opmærksomme på, hvis kolleger ikke har tingene i orden.

Lars Iversen oplyser, at man nu for at få BVD helt ud af Fyn vil starte systematisk med mindre afgrænsede områder. Første mål er et BVD-frit Ærø, og næste trin er Langeland.

Læs også