Fåreavlernes udstyrsdag vender tilbage i Varde

Lørdag den 3. september afholder Foreningen Sydvestjyske Fåreavlere Maskin- og udstyrsdag med specielt fokus på fåre- og gedeavlere.

Det oplyser foreningen til Landbrug Syd. Det er tredje gang, at arrangementet afholdes, og det ser ud til at det er kommet for at blive. De første to arrangementer har således været pænt besøgt.

Samtidig skruer foreningen op for aktivitetsniveauet. Det er blandt andet planen at have to interessante foredrag, og der kommer gang i et gårdslagteri, hvor en professionel slagter giver rundvisning, demonstrere udskæring af en slagtet får samt viser slagtekroppe fra diverse fåreracer.

Derudover vil en række forskellige virksomheder have stande til arrangementet, hvor man kan blive klogere på alt lige fra staldinventar over fårerådgivning til mineraler og andre medikamenter.

Ulvetrailer på plads

Det er ikke nogen hemmelighed, at fåreavlere flere steder i Danmark er hårdt udfordret af ulve. Derfor har sydvestjyske fåreavlere dannet en ulve-gruppe i foreningen, der skal varetage avlernes interesser i forhold til problematikker omkring ulve i Danmark.

Blandt andet har man i to år været i dialog med Miljøstyrelsen om offentlige støtte til anskaffelse af en nødhjælpstrailer med hjælpemidler og værnemidler, som skal stå klar, hvis en fåreavler oplever ulveangreb på sine dyr.

Et frivilligt hjælpekorps skal hurtigst muligt køre ud for at hjælpe de berørte besætningsejere. Der er på Finansloven 2022 bevilliget midler til at skaffe en hjælpetrailer, men det tager langt tid for Miljøstyrelsen at finde ud af hvordan det juridisk og i praksis skal udføres.

I foråret er der født cirka 13 ulveunger indenfor en radius af 30-40 km fra Varde, og idet unge ulve er specielt farlige for får, mener Sydvestjyske fåreavlere at de ikke længere kan vente på en afklaring.

Foreningen har derfor selv sammensat en trailer med udstyr og dette udstyr er lånt eller sponsoreret. På Udstyrsdagen den 3. september bliver denne ulvetrailer vist, og man kan få en snak med medlemmer af ulvegruppen.

Udstyrsdagen foregår den 3. september fra kl. 10 til kl. 15 på adressen Toftnæsvej 30 i Varde. Der er fri entre.

Læs også