Veteraner mødes til Kongensbrotræf

Masser af aktivitet og flotte gamle landbrugsmaskiner i aktion, når der i weekenden den 3. – 4. juni inviteres til Kongensbrotræf i Ans

»Damptærskeværket kommer». Sådan lød det, når høsten var vel overstået og negene, som var sat i stak ved ladegavlen, skulle tærskes – så kom det omrejsende tærskeværk, og 10 mand skulle stille for at betjene det. Efter veloverstået høst blev kornsækkene båret på loftet.

Hele processen vil Motor- og Traktorklubben »Jylland» i år genskabe på det 34. Kongensbrotræf, som traditionen tro afvikles den første hele weekend i juni, i år den 3. og 4. juni.

Der kommer et stort 50” Munktells herregårdsværk, som lægger halmen i en Jones-eksportpresser, hvor de store baller håndbindes med ståltråd. Damptraktoren »Laura« kommer fra Fyn, den er mere end 100 år gammel og er den eneste i Danmark.

Ud over dette storslåede sæt fejres flere jubilæer: Lanz Bulldog har 100 års jubilæum, og det er 65 år siden Massey-Ferguson navnet blev præsenteret, hvilket markeres med utallige MF-modeller, og endelig er det 75-året for Marshall-hjælpen fra USA til Europa efter 2. verdenskrig. Begge dage kl. 11.00 vil der blive fortalt om, hvordan Marshall-hjælpen fungerede, og hvilken betydning den fik for ikke bare det danske landbrug, men hele det danske samfund.

Øvrige udstillinger vil i år blive opstillet som små dyrskuestande som på bedstefars tid, hvor vi forsøger at samle traktorer og redskaber af samme mærke på disse stande. Det håber vi falder i publikums smag.

En stor del af mekaniseringen af landbruget var også de små benzin- og dieseldrevne stationære motorer, som ligeledes har stor samlerinteresse.

Læs også