Brahetrolleborg Hesteskue: - Dagen er gået over al forventning

Der var smil på læben og stor tilfredshed hos Brahetrolleborgforeningens formand Tina Kirkegaard Eriksen, da dagen for årets hesteskue i de herskabelige sydfynske rammer var ved at runde af. Alt gik efter det fastlagte program, og selv vejret over Brahetrolleborg Slot var med arrangørerne.

Mønstringskonkurrencen blev vundet af blot 10-årige Siw Andreasen fra Langeskov, der fik vandrepokal overrakt og udsat af Inge Lise Ulrich. Siw Andreasen og ponyen Fakla Carly modtog endvidere ærespræmie fra LandbrugFyn, et gavekort på 500 kroner til Højlund Mølle. Den ærefulde titel »Bedste Horsemanship« med tilhørende præmie og plakette fra Hestens Værn gik i år til Stine Andersen, Vesterøs Miniature, Bogense. Catharina Reventlow-Mourier og hendes to børn overrakte »Følfadet« til Dartmoorføllet Edals Remember Me efter hingsten Shilstone Dunna Brook og hoppen Mannerups Rosemary, der begge er ejet af Caroline Marie Juhl, Ejby. Titlen »Publikums Favorit« gik til den 2 års Dansk Varmblod Miss Kosette B. Hoppen er opdrættet og ejet af Peter Bebe, Langeskov. Titlen »Best In Show« gik til den 6-årige Frieser Dauwe van de Schans, der er ejet af Tina Kirkegaard Eriksen og udstillet af Sophie Hoffmann. Titlen »Skuets bedste følhoppe« gik til den 8-årige Miniaturehoppe Marielund Exclusive Idol fra Jane Jensen, Årslev. »Skuets bedste følhoppe« Sidste år var det de to brødre Ejner og Niels Peder Hansen, Søndersø, der blev hædret med titlen »Bedste Horsemanship«. På årets skue fik Niels Peder Hansen overrakt et billede til minde om hædringen i 2022. Traditionen tro sørgede Niels Peder Hansen for at jævne banen med de to fjordheste på henholdsvis 20 og 27 år. Det meste af dagen var der gratis kaperkørsel. Kæphestene er også repræsenteret på skuet. Dommerne Reno Olesen (tv) og Martin Block havde kun rosende kommentarer, da hestene skulle oprangeres i konkurrencen »Best In Show«. Skuet i Skuet. Køreopvisning i Traditionel kørsel. Den kendte dommer, skribent og speaker Jørgen Konge sørgede for at publikum blev guidet og informeret godt om alt, hvad der foregik på opvisningsbanen i løbet af dagen. Peter Vester gav publikum et indblik i Trailride og slog et slag for, at heste kan bruges til andet end ridning.

En bekymring om manglende tilslutning fra deltagere og en prognose, der stillede et typisk dansk og ustabilt sommervejr i udsigt, blev skudt til hjørne, da Brahetrolleborg Hesteskue nummer 122 løb af stablen lørdag den 15. juli.

For det endte med en forrygende dag, hvor deltagerantallet alligevel rundede de 80 heste og ponyer, inden kataloget og programmet gik i trykken og arrangementet i de herskabelige rammer igen i år kunne afholdes under høj sol, blå himmel og en let vind, så det var til at holde til for både to- og firbenede.

- Det er gået over al forventning, lød det fra en glad formand for Brahetrolleborgforeningen, Tina Kirkegaard Eriksen, inden dagens sidste indslag på grusbanen blev rundet af med uddeling af ærespræmierne til heste og ponyer med de højest opnåede point på dagen.

Hun glædede sig over, at deltagelsen til såvel selve skuet som til opvisning, ponyridning og kaperkørsel, er lige så stor som sidste år og igen er endt på godt 80 heste og ponyer.

- Vejret bekymrede os, men det kan jo ikke være bedre. Dagens program er også forløbet efter planen, hvor vi har haft mange fine opvisninger og konkurrencer, heriblandt den populære mønstringskonkurrence, køreopvisning, Trailride og kaninhop. Desuden er Skuet i Skuet, der er for de heste og ponyer der ikke er med under den organiserede avl, gået rigtig godt, hvor deltagerne virkelig havde gjort meget ud af fremstillingen, påpegede formanden.

Best in Show

Den kendte dommer, skribent og speaker Jørgen Konge sørgede for, at publikum blev guidet og informeret godt om alt, hvad der foregik på opvisningsbanen i løbet af dagen. Den passionerede hestemand formåede løbende at supplere aktiviteterne i ringen med faglig viden, historie og uddybende forklaring til dommernes ord og bedømmelser.

I konkurrencen »Best in Show«, hvor der konkurreres på tværs af racer, blev hestene fremvist i både skridt og trav, inden dommerne, Reno Olesen og Martin Bloch oprangerede med de tre bedst placerede til sidst.

Titlen »Best In Show« gik i år til formandens Frieser. Den 6-årige Dauwe van de Schans, der blev udstillet af Sophie Hoffmann, men ejet af Tina Kirkegaard Eriksen.

- Husk, at alle i ringen er vindere indenfor hver deres race. Derfor er de vindere, uanset pladsen i oprangeringen her, lød det fra dommer Martin Bloch.

- Det er ene gode heste, lød dommerens afsluttende kommentar endvidere til de tre bedst placerede heste.

En 24-points kommentar

På det traditionsrige hesteskue vægtes hestevelfærden højt og horsemanship hædres.

I år gik den ærefulde titel »Bedste Horsemanship« til Stine Andersen, Vesterøs Miniature i Bogense.

- Hestevelfærd og horsemanship hænger sammen. Horsemanship og korrekt mønstring hænger sammen. Korrekt mønstring og bedste betingelser for at vise hesten, hænger sammen. Miniaturehesten er – i forhold til andre racer – relativt ny i Danmark, men racens mønstrere fremviser altid hestene meget rutineret. Miniaturehestene er velopdragne, veltrænede, vist i fuldendt balance, lød det fra dommer Martin Bloch, der herefter fremhævede baggrunden for, at det lige netop er Stine Andersen der skal modtage den fine hæder.

- Du har udstillet her på Brahetrolleborg-skuet i over 10 år. Du har udstillet over 25 heste i de år. Imponerende. Sidste år udstillede du fem heste: To unge med 1. præmie. De tre andre med 3x23 point. Imponerende.

- Men allermest imponerende er dine ord på din Facebook-side i 2018. Du havde deltaget på Det Fynske Dyrskue og opnået 4x22 point. Vi lever jo i en tid, hvor hestemennesker desværre ligner alle andre på nettet. Hvor hestemennesker sjældent undervurderer sig selv, egne evner og egne heste. Men du havde disse ord om de 4x 22 point: »Gode bedømmelser, som vi kan arbejde videre med og forhåbentlig opnå endnu bedre resultater.«

- Sådan en kommentar er en klasse-kommentar! Sådan en kommentar er en 24 points-kommentar!

Læs også