Byg og sukkerroer kan blive til fremtidens nedbrydelige plastik

Amylose og cellulose fra henholdsvis byg og sukkerroer kan blive til fremtidens nedbrydelige plastik. Arkivfoto.
Plastik bruges i stor stil i alt fra emballage til tøj, fordi det er holdbart, let at forme og billigt. Men det har også en mørk bagside, da det forurener naturen, er svært at genbruge og fremstillingen udleder mere CO2 end den samlede flytrafik.
Nu har forskere fra institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet opfundet en ny type materiale, som er lavet på modificeret stivelse fra byg, som – hvis det bliver smidt i naturen – kan nedbrydes totalt på to måneder. Materialet er lavet af naturligt forekommende plantematerialer fra afgrøder og kan på sigt bruges til f.eks. mademballage.
Hovedingredienserne i materialet er amylose og cellulose og findes mange steder i planteriget. Amylose udvindes af mange afgrøder såsom majs, kartofler, hvede og byg. Cellulosen som forskerne bruger er en såkaldt nanocellulose og kommer fra sukkerroer.
Forskerne har på nuværende tidspunkt kun fremstillet prototyper, men ifølge professor Andreas Blennow vil det være relativt nemt at komme i gang med en produktion i Danmark og mange andre steder i verden. Han tror på, at det er realistisk, at der bliver udviklet nogle forskellige prototyper inden for bløde og hårde emballager f.eks. bakker, flasker og poser, i løbet af et til fem år.